Súlyos gyógyszerhiánnyal küzd Németország

Egyre súlyosabb a gyógyszerhiány Németországban. A hiánycikként számon tartott szerek és készítmények száma az utóbbi hat évben csaknem hatszorosára nőtt.

A szövetségi gyógyszer- és gyógyászati termék intézet (BfArM) 2013 óta vezet nyilvántartást a hiánygyógyszerekről. Míg az első évben 40, az idén már 239 termék került fel a listára. Az összesítést a gyártók önkéntes bejelentései alapján készítik, így előfordulhat, hogy még ennél is magasabb a patikákban átmenetileg vagy tartósan nem kapható termékek tényleges száma.

gyógyszer, gyógyszerhiány, Németország, gyógyszertár, patika, fájdalomcsillapító, rákgyógyszer
gyógyszer, gyógyszerhiány, Németország, gyógyszertár, patika, fájdalomcsillapító, rákgyógyszer

Fájdalomcsillapítóból is hiány van

Akadozik az ellátás az egyik legnépszerűbb recept nélkül kapható fájdalomcsillapítóból, az Ibuprofenből, valamint a daganatos betegek kezeléséhez használt, Melphalan nevű készítményből is. A gyógyszerhiánynak több oka is lehet. Az Ibuprofen esetében például problémát okozott, hogy a hatóanyagot gyártó BASF egy texasi üzemében technikai okok miatt fél évig szünetelt a termelés.

Mindenkinek jut ebből az oltásból - részletek!

A gyógyszerhiány kialakulásában nagy szerepet játszott az is, hogy a gyártók - a költségek csökkentése érdekében - olyan országokba telepítik üzemeiket, amelyekben olcsóbb a gyártás. Így a világszerte használt hatóanyagok 80 százalékának előállítása Kínában és Indiában koncentrálódik. 2016-ban például azért volt hiánycikk az egyik antibiotikum, mert robbanás történt egy kelet-kínai üzemben.

Mi lehet a megoldás?

A németországi elképzelések szerint a piac kudarcára az állami szabályozás és az egészségbiztosítók politikájának átalakításával kellene válaszolni. A biztosítók eddig elsősorban az árakat tartották fontosnak, a szakemberek szerint viszont ezentúl az ellátás biztosítását is kötelezővé kellene tenni. A kormány pedig egy úgynevezett nemzeti gyógyszertartalék kiépítésével oldhatja meg a problémát.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció