Stroke: bajt jelezhet ez a laborérték

Egy spanyol kutatás szerint megjósolhatja a páciensek szélütés utáni prognózisát a kalprotektin nevű fehérje.

Mely tünetek figyelmeztethetnek stroke-ra? Részletek itt.

A kalprotektin egy fehérje, amelyet egyes fehérvérsejtek, a neutrofilek bocsátanak ki. Gyulladás esetén a neutrofil sejtek az érintett területre vándorolnak, majd kalprotektint szabadítanak fel. A Navarrai Egyetem Alkalmazott Orvosi Kutatóközpontjának (CIMA) hétfőn publikált közleménye szerint legújabb kutatásuk, amelyet 748, a Királyi Navarra Kórházban kezelt beteg bevonásával folytattak le, megerősíti, hogy a kalprotektin jelenléte a vérben összefüggésbe hozható a halálozás megemelkedett kockázatával szélütésen átesett betegeknél.

Egy fehérje fontos információt nyújthat a strokebetegek prognózisáról
Egyfehérjefontos információt nyújthat a stroke-betegek prognózisáról. Fotó: Getty Images

A szélütés, más néven stroke egy agyi érrendszeri probléma, amelynek oka, hogy egy vérrög miatt az agy nem jut megfelelő vérellátáshoz. A spanyol nőknél ez a halálozás fő oka, a férfiaknál pedig a második leggyakoribb halálok. A betegek prognózisának pontos előrejelzéséhez szükséges eszközök kifejlesztése lehetővé tenné a kezelések megfelelő kiválasztását és a meglévő erőforrások optimalizálását.

A kutatók szerint a kalprotektin fehérje kimutatása hasznos lehet a prognózis felállításához olyan betegeknél, akik iszkémiás stroke-on estek át, azaz oxigénhiány (iszkémia) lépett fel náluk a vért szállító artériák elzáródása miatt. A klinikai gyakorlatban általánosan használt egyéb markerekkel kombinálva ez a módszer jelentősen javította az iszkémiás stroke klinikai evolúciójának előrejelzését - magyarázta a kutatásban részt vevő Josune Orbe, a CIMA Aterotrombózis Laboratóriumának tudósa. A kutatók szerint vizsgálataik arra utalnak, hogy a kalprotektinnek valamilyen szerepe lehet a vérrögképződésben, ezért potenciális célpontot jelenthet a szélütés kezelésében.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: