Sportos összefogás az egészségért

A Magyar Kardiológusok Társasága, valamint a Semmelweis Egyetem által, a Teva támogatásával életre hívott Érte Vagy! Életmód Program célja, hogy neves hazai sportolók bevonásával tudatosítsa, nem csak a szívünk van értünk, hanem mi is felelősek vagyunk szívünk és érrendszerünk egészségéért. A program elsősorban azok figyelmét hívja fel a mozgás, egészséges életmód, valamint az előírt terápia követésének fontosságára, akik már érintettek a betegségben.

A szív- és érrendszeri megbetegedések jelenleg vezető halálozási oknak számítanak Magyarországon, minden második hazai haláleset ezen okra vezethető vissza. A súlyos és gyakran halálos kimenetelű végkifejlet legbiztosabb megelőzési illetve kezelési módja a leggyakoribb rizikófaktorok, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint megfelelő kezelése (lenne).

A magasvérnyomás-betegség Magyarországon a felnőtt lakosság közel 20 százalékát érinti. Gyakran néma gyilkosnak is nevezik, hiszen hosszú ideig tünetmentes lehet, ellenben elhanyagolása a későbbiekben akár szívinfarktushoz, szív- és veseelégtelenséghez, valamint agyi keringési károsodáshoz vezethet.

A magas koleszterinszint eleinte szintén nem jár tünetekkel, következtében viszont nő az erekben a koleszterin (vérzsír) lerakódás, ezáltal szűkül az ér keresztmetszete, zavar lép fel a szervezet vérellátásában és megnő a szívinfarktus vagy például az érszűkület vagy az potenciazavar kockázata.

Mivel e két betegség „nem fáj”, és a kezelésük megkezdése sem jár azonnali látványos eredményekkel (hiszen egy kockázatcsökkenés kevéssé kézzelfogható), így az érintettek hajlamosak az előírt életmódváltást és terápiát „lazán kezelni”, magyarul nem tartják be az orvos terápiás utasításait.

Éppen ezért a Magyar Kardiológusok Társasága, a Semmelweis Egyetem együttműködésében és a Teva támogatásával életre hívott Érte Vagy! Életmód Program célja, hogy tudatosítsa, mindenki felelős saját egészségéért, nem csak a szívünk van értünk, hanem mi is érte! A mozgás, az egészséges életmód, valamint a terápiakövetés fontosságát azokban, akiknél már kialakult valamilyen szív- és érrendszeri betegség.

Mivel a sport az egyik legjobb orvosság (azaz a rendszeres testmozgás bizonyítottan jó hatással van a kardiovaszkuláris megbetegedésekre), ezért a program indításaként 2012. február 14-én barátságos gálamérkőzés keretében szállt vízbe az Semmelweis Egyetem férfi vízilabdacsapata, hogy megmérkőzzön a tagjai között 3 olimpiai bajnokot és 4 válogatott játékost felsorakoztató Teva-Vasas férfi vízilabda csapatával, hogy így hívja fel a figyelmet a sport betegségmegelőző, illetve gyógyító szerepére.

Az Érte Vagy! Életmód Program során, 4 megyeszékhelyre látogat el a program, továbbá az ország számos patikájában arra kérik a szív-érrendszeri megbetegedésben érintetteket, hogy töltsék ki azt a 13+1 kérdésből álló rizikó totót, amelynek segítségével felmérhetik, mennyit tudnak betegségükről, mennyire ismerik a túlélésüket segítő legfontosabb tanácsokat. A válaszadóknak egy apró ajándékkal kedveskednek majd, ami otthon is emlékeztethet a tennivalókra. A fentieken túl a szervezők egy rövid kérdőívben arról is érdeklődnek majd a résztvevőktől, hogy mi az az életmódbeli változtatás, amit a legszívesebben illetve legkevésbé szeretnek megtenni.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: