Speciális patikák

A múlt század második felében társadalmi igény alakult ki a gyógyszertári szolgáltatások bővítése iránt, amelynek lényege a beteg-orientált gyógyszerészet, vagyis a gyógyszerészi gondozás. Mit is jelent ez valójában?

Nem nálunk kezdődött, de már nálunk is létezik

A gyógyszerészi gondozás története a 90-es évek elején kezdődött az Egyesült Államokban. Célja a hatásos, biztonságos és költség-hatékony gyógyszeres terápia elősegítése, együttműködésben az orvossal. Ehhez járul a beteg egészségtudatos életmódra nevelése, gyógyszerhasználatának irányítása, compliance-nek (vagyis együttműködési készségének) növelése, életminőségének javítása, minőségileg kontrollált körülmények között.

Az eddig is ismert betegtanácsadással, tájékoztatással szemben ez már nemcsak egyszeri segítségnyújtás a betegnek, hanem folyamatos kapcsolattartásra, terápiájának és bizonyos fokig életvitelének a nyomon követésére, monitorozására is irányul. A gyógyszerészi gondozás elsődleges célpopulációja a népesség nagy hányadát érintő krónikus megbetegedésekben szenvedő betegek (például hipertónia, diabétesz, asztma, osteoporosis stb.). Az Egyesült Államok után hazánkban is elkezdődött a gyógyszerészi gondozás felkarolása, támogatása és ma már szervezett, jól irányított keretek között zajlik.

A gyógyszerészi gondozás hármas struktúrája

A gyógyszerészi gondozás három szintre és több részre tagozódik. A gyógyszerészi gondozás első szintje az ún. egészség promóció, amely potenciálisan a teljes lakosságra kiterjed. Az egészségkultúra fejlesztését és az egészséges életmód tudatosítását célozza. Ebben fontos szerepe van a gyógyszerészeknek is, akik az "egészség promóció" iránt elkötelezettek. A második szint a krónikus betegségek korai felismerését célozza, amely komoly felkészültséget feltételez a gyógyszerészet oldaláról. A krónikus betegségben szenvedő, de még nem diagnosztizált betegek a gyógyszertárakat többnyire felkeresik - az orvosukat nem minden esetben -, és ez a gyógyszerész lehetőségeit növeli. Ha a gyógyszerész rendelkezik a megfelelő ismeretekkel, átirányíthatja a beteget az orvoshoz. A gyógyszerész persze nem diagnosztizál, csak a rizikófaktorokra fókuszál. A harmadik szint a legösszetettebb, amelynek célja és feladata a már diagnosztizált és orvos által kezelt betegek terápiájának nyomon követése, monitorozás, tanácsadás, egészséges életmódra nevelés. Ennek talán leglényegesebb eleme a mellékhatások kiszűrése, a kockázatok csökkentése és a compliance javítása. Fontos, hogy tájékozott és jól motivált legyen a beteg, és rendszeresen szedje a neki felírt, adekvát gyógyszereket.

Mit mutat a gyakorlat?

Az első szint már a mai gyógyszerészeti gyakorlatnak része, mert egyes területeken már most is szisztematikus egészség-promóciót végeznek a gyógyszerészek.

További változást jelenthet, ha a gyógyszerészek megfelelő szóróanyagokkal, kiadványokkal is rendelkeznek, és segítik a lakosság felvilágosítását. A második és harmadik szint már nem mindegyik gyógyszertárban valósulhat meg, bár bizonyos szűrőprogramokba valamennyien bekapcsolódhatnak. A második szinthez külön hely és idő szükséges, mert új feladatkörként jelentkezik a gyógyszertárakban. A harmadik szint esetén a gyógyszerésznek komoly eszközparkkal is rendelkeznie kell a gyógyszertárban. Például cukorbeteg-gondozás esetén célirányos képzést kell biztosítani, és olyan felszereltséggel kell rendelkezni, hogy a cukorbetegséggel kapcsolatos minden probléma érdemben megbeszélhető legyen. Fontos, hogy megvalósuljon a beteg-gyógyszerész interaktív kapcsolat. A harmadik szintű gyógyszerészi gondozáshoz szigorú dokumentáció és protokoll szükségeltetik.

Nagymértékben növekszik azon gyógyszertárak száma, amelyek szerepet vállalnak a lakosság gyógyszerészi gondozásában. Jelenleg hazánkban 174 patikában zajlik gyógyszerészi gondozás, de a továbbképzési programoknak köszönhetően nyár végére ez a szám már elérheti a háromszázat.

Sárga felkiáltójel

Szerencsére egy jogszabály sem tiltja a patikákban az egészségügyi szolgáltatások kiterjesztését, de természetesen e tevékenység végzéséhez ÁNTSZ-engedélyre van szükség. Ahol a gyógyszerészi gondozást már bevezették, kiderült, hogy költség-hatékony és az egészségügyi kiadásokat is csökkenti. A gyógyszerész-társadalom már belefektette a maga financiális tőkéjét, szakmai tudását, az egészségügy mindenkori döntéshozóinak pedig szerepet kellene vállalniuk az oktatások, továbbképzések finanszírozásának megteremtésében, hogy egyre több patikában elérhetővé váljon a gyógyszerészi gondozás. Európa több országában (Anglia, Németország, Spanyolország, Portugália, Svájc) nagyon jól működik ez a program. Némely országban már a biztosító is támogatja. Hazánkban azok a gyógyszertárak, amelyek alkalmasak a gyógyszerészi gondozás végzésére és a vezetője vállalja az ebben való részvételt, kap egy emblémát (sárga felkiáltójel), amit kirakhat a patikában. Így teheti közzé, hogy például egy cukorbeteg-gondozó patikáról van szó. A gyógyszerészi gondozás Magyarországon a MOSZ (Magángyógyszerészek Országos Szövetsége) égisze alatt zajlik, akik más szakmai társszervezetekkel és felsőoktatási intézményekkel összefogva koordinálják és vezetik a programot.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció