Sokkoló arcképükkel bírtak leszokásra dohányzó nőket

Hatékony módszernek bizonyult a dohányzásról való leszoktatásban az a modern arcrekonstrukciós technikára épülő próbálkozás, amelynek során cigarettázástól (is) megöregedett arcképükkel sokkoltak dohányzó nőket.

Sokkoló képek a cigarettás dobozokonA vizsgálatban részt vevő nőket annyira megrázta lehetséges jövőbeli tükörképük látványa, hogy a 18 és 34 éves kor közötti alanyok kétharmada döntött úgy, azonnal felhagy a dohányzással - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon .

A közép-angliai Staffordshire-i Egyetem kutatói a legmodernebb arcrekonstrukciós technika segítségével tudták megmutatni a 47 résztvevőnek, hogy miként változik meg az arcuk az idő előrehaladtával, ha nem hagynak fel a dohányzással, illetve ha végleg leteszik a cigarettát. "A nőket általánosságban véve nagyon aggasztotta, ahogy az idő múlása meglátszódott az arcukon, de különösen a cigarettázásnak a bőrükre gyakorolt jól látható nyomaitól borultak ki" - mondta Sarag Grogan egészségpszichológus, a program vezetője.

"Sokan közülük valódi fizikai sokkot éltek át és émelygésről számoltak be, amikor meglátták, hogy milyenek lesznek majd, ha nem szoknak le a cigarettázásról. A látottak hatására óriási ösztönző erőt éreztek magukban és sokan közülük aktív lépésekre szánták el magukat" - tette hozzá a szakember.

Leszokás a dohányzásról A kutatók azt tervezik, hogy fél év múlva újra tesztelik majd a mostani vizsgálat résztvevőit, hogy meglássák kik azok, akik valóban felhagytak a cigarettázással. A kezdeti visszajelzések sikeressége esetén pedig azt remélik, hogy jóval szélesebb körben is lehet majd hasznosítani a technológiát.

"Ez az első alkalom, hogy ilyen csúcstechnológiát alkalmazó arcrekonstrukciós szoftvert tesztelünk egy kutatás során, és reméljük, hogy eredményeink a gyakorlatban is hasznot hoznak majd a különböző leszokást segítő szolgáltatások számára szerte Nagy-Britanniában" - mondta Grogan.

A tanulmány a British Journal of Health Psychology című folyóirat decemberi számában jelent meg.Animáció: HáziPatika.comKépgaléria: HáziPatika.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: