Riasztó, nem ismerjük a testünket

Fejleszteni kell az emberek egészségtudatosságát, mert a megfelelő "egészségműveltség" egyértelműen nemzetgazdasági eredménnyel jár. Erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa beszélt egy budapesti konferencián.

Betlehem József előadásában azt mondta, a megfelelő egyéni egészségtudatosság és a megelőzés szorosan összefügg az ellátórendszerrel, hiszen nem mindegy, hogy az egyén saját egészségét hogyan értékeli, felméri-e, hogy mikor kell valóban orvoshoz fordulnia, vagy hogyan lehet bizonyos betegségeket megelőznie.

Egyre több tanulmány bizonyítja, hogy alacsony egészségműveltség mellett az emberek többször fordulnak orvoshoz, kevesebb szűrővizsgálaton vesznek részt, és ezek kihatnak az egészségügyre fordított költségekre is.

A felnőttkor számos fájdalommal, sajgással járhat együtt. De mi van, ha ezek valami igazán rossz betegséget jeleznek? Szerencsére számos olyan teszt van manapság, amelyet kikérve megbizonyosodhatunk arról, hogy szervezetünkben mi zajlik - korábbi cikkünkben ezeket foglaltuk össze.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. témában rendezett konferenciáján a miniszteri biztos jelezte, hogy Magyarország a következő években demográfiai kihívással fog szembe nézni, nőni fog a 65 év felettiek aránya, a társadalombiztosítás kimutatásai szerint pedig a 65 év felettiek veszik leginkább igénybe az egészségügyi ellátást, így a legtöbb kiadást ezen korosztály gyógyítására fizetik ki.

Fejleszteni kell az emberek egészségtudatosságát
Fejleszteni kell az emberek egészségtudatosságát

Betlehem József szerint ahhoz, hogy hatékonyabbá váljon az egészségügyi ellátás, az ágazaton belüli kompetenciákat meg kell változtatni, és lehetőség szerint ki kell használni a felsőfokú ápolók tudását a különböző ellátások során. Azokban az országokban, ahol már ez a rendszer működik, jobb lett a hatékonyság, és nőtt az ellátással szemben támasztott betegelégedettség is - emelte ki.

Meg kell tanítani az embereknek a stresszkezelést

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta előadásában kifejtette, hogy a magyar egészségszemlélet az egészség-betegség kettősségében gondolkodik.

Az új egészségpszichológiai irányzatok szerint meg kell tanítani az embereknek a stresszkezelést, és ezt a tanítást, tanulást már kisgyermekkorban el lehet kezdeni. "Egészségben kellene gondolkodni, hiszen nagyon sok egészségerő-potenciál van az emberekben" - fogalmazott.

Az egészséget leszűkített értelemben használjuk ahelyett, hogy az életminőséget vizsgálnánk, amelybe beletartoznak a szociális körülmények vagy éppen a jó családi és párkapcsolati háttér - fejtette ki. Mint mondta, több kutatás is arra jutott, hogy ha megvannak az egyén "szeretetkapcsolatai", akkor egészséges lesz.

A szakember szerint riasztó a testünkkel kapcsolatos tudatlanság is, és meg kellene tanulni azokat a stresszkezelő gyakorlatokat, amelyek a biológiai egészséget védik.

"Itt van egy szakma, amely ebben segít, azonban a pszichológusok nem kellenek az egészségügynek" - mondta Bagdy Emőke, jelezve, hogy a 13 500 pszichológusból 280-an vannak állásban.

Úgy fogalmazott, hogy még mindig általános hiedelem az emberekben, hogy a pszichológus "dilidoki", és kiemelte azt is, hogy még mindig nincs megkülönböztetve a magasan képzett szakember a kóklerektől.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)