Riasztó, milyen sokan nem tudják fizetni a tb-t

Tavalyhoz képest óriásit nőtt azoknak a száma, akik fizetésképtelenség miatt kiestek a társadalombiztosítási rendszerből.

Az elmúlt másfél évben két és félszeresére, 55 ezerről 141 ezerre ugrott a társadalombiztosítási rendszerből kiesettek száma. Vagyis azoké, akiknek azért érvénytelenítették a tajszámát, mert hat hónapnál régebben tartoztak az egészségügyi szolgáltatási járulékkal – tudta meg a Népszava a nekik küldött NEAK-tájékoztatásból.

Az érintetteknek az állami rendszerben az orvosi ellátásért és a gyógyszerért is teljes árat kell fizetniük. A lap azon felvetésére, hogy megtörténhet-e, hogy az intézmény nem kér pénzt a fizetni nem tudók ellátásért, a NEAK azt válaszolta: az érvénytelen tajszámmal igénybe vett ellátást ki kell fizetni.

társadalombiztosítás, tb, tajszám
Riasztó, milyen sokan nem tudják fizetni a tb-t. Fotó: getty Images

Az egyes beavatkozások tarifái szolgáltatónként eltérhetnek, a kórházak, szakrendelők ugyanis saját maguk szabhatják meg a térítési díjaikat. Így az egyes intézmények dönthetnek úgy, hogy csak annyit számláznak a biztosítás nélkülieknek, amennyit a NEAK-tól is kapnának, de úgy is, hogy annak többszörösét. A közzétett szabályzatukban meghatározhatnának akár nullaforintos térítési díjkategóriát is, ám a gyakorlatban ilyet a Népszava nem talált.

Milliós számla is összejöhet a toxikológián

Az egyik nagy centrumkórház vezetője azt nyilatkozta a lapnak, hogy főként a toxikológián fordul elő, hogy biztosítás nélküli (barna tajos) páciens érkezik. Miután ők általában nincsenek abban az állapotban, hogy előre tisztázható legyen, van-e érvényes biztosításuk – hiszen gyakran személyi okmányaik sincsenek –, olykor az ellátásukért járó díj is behajthatatlan. Egy-egy „méregmentesítő kezelés” számlája pedig több millióra is rúghat.

Egy fővárosi szakrendelő vezetője szerint az ő pácienseikről már a regisztrációs pultnál kiderül, ha nincs érvényes tajszámuk. Ebben az esetben erről szóbeli és írásos tájékoztatást is adnak nekik arról, hogy fizetniük kell a vizsgálatokért. Ha ennek ellenére is kérik az ellátást, akkor számlát kapnak róla. Van, aki nem tudja vállalni a szakorvosi vizsgálatokért számlázható 8-10 ezer forintot, és így nem is kéri a szolgáltatást.

Van olyan orvos, aki ingyen is megvizsgál

A biztosítási díjjal adósokról némileg árnyaltabb képük van a háziorvosoknak. Nagyon kevesen mondták azt, hogy az érintetteknek csak fizetség ellenében nyújtanak ellátást. Egy Délnyugat-Magyarországon praktizáló orvos – mint beszámolt róla – páciensei között több olyan is van, akit „napi bejelentéssel” foglalkoztat sok éve a munkaadója. (Az alkalmi foglalkoztatás nem jogosít egészségbiztosításra. Az érintettek a megélhetésüket féltve nem reklamálnak, viszont nem keresnek annyit, hogy egyéni biztosítást kössenek.) Őket is ingyen megvizsgálja, de támogatott gyógyszerre már egyikük sem jogosult.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: