+7° - +23°
Kettős front

Rezidensek menthetik meg az egészségügyet

HáziPatika

A világ legjobb száz felsőoktatási intézménye közé juttatná a Semmelweis Egyetemet Merkely Béla, az intézmény közelmúltban megválasztott rektorjelöltje a tanulási, a kutatási és a gyógyítási környezet fejlesztésével.

Rövid időn belül magánklinikát nyitna a Semmelweis Egyetem. Részletek itt.

Hamarosan több tízmilliárd forint értékű felújítás és fejlesztés kezdődhet meg a Semmelweis Egyetemen. A Semmelweis XXI. fejlesztési projekt kapcsán Merkely Béla a Magyar Időknek kifejtette, a tervek az egyetem mind a hat karát érintik. "Fejleszthetjük az elméleti tömböt, kialakíthatunk egy gyógyszerkutatási központot, jelentős előrelépések lesznek a fogorvostudományi karunkon, és klinikai tömbjeink is megújulhatnak. Mivel a karok egymással jelentős szinergizmusban léteznek, a fejlesztésekkel egymást is húzzák fölfelé" - fogalmazott a rektorjelölt a vele készült interjúban.

Az Európai Bizottság szerint a rezidenseket minél hamarabb be kell vonni a betegellátásba
Az Európai Bizottság szerint a rezidenseket minél hamarabb be kell vonni a betegellátásba

Kitért rá, hogy a fizikai környezet mellett az oktatás szerkezete is megújulásra szorul, gyakorlatorientáltabb orvosképzésre van szükség. "A tudományt az iskolapadban, a gyógyítást a betegágy mellett lehet és kell megtanulni. A skill laborok, a szimulációs módszerek is fontosak, de nem helyettesítik a valódi orvos-beteg találkozásokat, azokat a tapasztalásokat, amelyeket a betegágy mellett, az ambulancián vagy a műtőben szerezhetnek meg a jövő gyógyítói" - mutatott rá a rektori feladatai mellett a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatói posztját is megtartó Merkely.

A szakorvosjelöltek többnyire budapesti állásokra jelentkeznek, bizonyos megyék pedig egyáltalán nem vonzóak a számukra. Részletek itt.

Az Európai Bizottság szerint el kell érni, hogy a még nem végzett orvosok már első rezidenséveikben is aktív szerepet töltsenek be a betegellátásban, mivel az évtized végére várhatóan egymillió szakember hiányzik majd az egészségügyi ellátórendszerből. Merkely Béla ennek kapcsán megemlítette, ma még előfordulhat, hogy egy orvosjelölt hölgy a szülési szabadságokat is számítva leghamarabb a negyvenes éveire válik önálló, teljes kompetenciával rendelkező orvossá. Márpedig a frissen végző orvosok közel háromnegyede nő. A rektorjelölt szerint úgy kell átszervezni az oktatási struktúrát, hogy a hat egyetemi év után a rezidensek már képesek legyenek bárhol magabiztosan, jól és hatékonyan segíteni a gyógyító munkát.


Hozzátette, az ápolók képzését is gyakorlatorientáltabbá kell tenni, akárcsak a gyógyszerészekét. Utóbbiak kapcsán úgy indokolt, hogy egyre fontosabb szerephez jutnak a klinikai gyógyszerészek a kórházakban, mivel az egyre csak bővülő gyógyszerválaszték teljes mértékű követése már-már lehetetlen feladat az orvosok számára.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag