Rekordmeleg volt az október

Az idei volt a valaha mért legmelegebb október a világon - közölte a Copernicus európai kutatóintézet.

Sosem volt még ilyen meleg ősszel - kattintson!

A légszennyezéssel, üvegházhatással és klímaváltozással foglalkozó intézet adatai szerint idén októberben átlagosan 0,69 Celsius-fokkal volt melegebb az 1981 és 2000 közötti időszak átlaghőmérsékleténél. Ez 1,2 Celsius-fokkal magasabb, mint az iparosodás előtti időszakban.

október, ősz, meleg, melegrekord, klímaváltozás, globális felmelegedés
Októberben is szokatlanul meleg volt. Fotó: iStock

Ez már az ötödik rekord idén

2019 októberében 0,01 Celsius-fokkal haladta meg az átlaghőmérséklet a korábbi legmagasabb októberi átlaghőmérsékletet, amelyet 2015-ben mértek. Egyébként idén már ötödször fordult elő, hogy rekordot döntött egy adott hónap átlaghőmérséklete. 2019 júniusában, júliusában és szeptemberében is rekord magas átlaghőmérsékletet mértek az adott hónapra, az idei augusztus pedig a második legmelegebb nyárzáró hónap volt a világon a feljegyzések kezdete óta.

A Copernicus adatai szerint különösen meleg volt októberben az Északi-sark térségének nagy részén és Európa egyes térségeiben. Az Egyesült Államokban és Kanadában azonban az átlagos alatti hőmérsékleteket jegyeztek fel.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: