Pozitív uniós ajánlás az áttétes emlőrák terápiájában

Az Európai Unió Gyógyszerek Emberi Felhasználását Vizsgáló Bizottsága (CHMP) pozitív ajánlást adott az érújdonképződést gátló célzott, biológiai terápia capecitabine-nel kombinált alkalmazására az áttétes emlőrák első vonalbeli kezelésében. Ezzel új terápiás lehetőséghez juthatnak az érintett európai nőbetegek.

Emlőrák

Emlőrák
Az Európai Unió Gyógyszerek Emberi Felhasználását Vizsgáló Bizottsága (Committee for Medicinal Products for Human Use/ CHMP) pozitívan ítélte meg a bevacizumab emlőrákban történő alkalmazásának kiterjesztését. A most napvilágot látott hivatalos állásfoglalás szerint a célzott terápiás hatóanyag capecitabine-nel kombinált alkalmazását azoknál az áttétes emlőrákban szenvedő hölgyeknél javasolják elsővonalbeli kezelésre, akiknél más kemoterápiás kezelési lehetőségek - mint a taxánok és az anthracyclinek - nem bizonyultak megfelelőnek.

Ugyanezen betegségnél a bevacizumabot jelenleg paclitaxellel kombinálva alkalmazzák, így az ajánlás tükrében immár két különféle "hagyományos" onkológiai gyógyszerrel is kombinálható lehet az érújdonképződést gátló molekula.

A mostani döntés alapjául szolgáló RIBBON 1 tanulmány eredményei megmutatták, hogy a bevacizumab-capecitabine kombinációt alkalmazva jelentősen növekedett a betegség rosszabbodásáig eltelő idő összehasonlítva azokkal a betegekkel, akik csak capecitabine terápiát kaptak.

Jelenleg a bevacizumab az egyetlen érújdonképződést gátló terápia Európában, amelyet a HER2-negatív áttétes emlőrák kezelésére alkalmaznak. A pozitív döntést megalapozó tanulmány eredményei hatékonyan támasztják alá a most napvilágot látott döntést, hiszen 45 százalékkal nőtt a betegség rosszabbodása nélküli túlélés a csak kapecitabinnal kezelt betegekhez képest, és a betegség rosszabbodása nélkül eltelt időszak átlaga 8,6 hónap volt, szemben a csak kapecitabinnal kezelt betegeknél mért 5,7 hónappal. Ráadásul a vizsgálatban résztvevő nőbetegek 35,4 százaléka tapasztalta a tumor jelentős zsugorodását, miközben a csak kapecitabinnal kezelt betegeknél ugyanez az arány 23,6 százalék volt (medián érték).

Az elmúlt időszakban klinikai vizsgálatok adatai alapján kétféle kombinációban is megerősítették, illetve engedélyezték az érképződést gátló terápia első vonalbeli alkalmazását az áttétes mellrákban szenvedő hölgyeknél.

Az Európai Bizottság támogató döntéseinek köszönhetően számos európai országban bővülhet a HER2 negatív emlőrákos betegek egy csoportja számára a választható terápiák köre, így lehetőség lesz a beteg számára legmegfelelőbb terápia kiválasztására.

Animáció: HáziPatika.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a párásság és a ködfoltok általában megszűnnek, de néhol csak nehezen kezdenek oszlani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag