Pénzért veszünk figyelmet

A paraszolvencia jelensége nem hazánkhoz kötött, nem úgy mint a fogalom. A hálapénzhez kapcsolt attitűdök azonban országspecifikusak lehetnek. A GKI Gazdaságkutató felmérést készített a magyarok hálapénzhez való hozzáállásáról.

Nemzetközi használatban informal payment (informális fizetés) vagy under-the-table payment (asztal alatti fizetés), Magyarországon - egyedülálló módon - paraszolvencia, az orvosok maguk között gyakran csak paraként emlegetik. Ez a hálapénz.

A GKI Gazdaságkutató a Stabilitás Pénztárszövetség megbízásából készített felmérést a magyarok hálapénzhez való hozzáállásáról. A hálapénzzel kapcsolatos vélekedés felmérését 2014. szeptemberében 1000 fő megkérdezésével készítette a GKI. A felmérés szerint az emberek leginkább azért adnak hálapénzt, mert így nagyobb figyelmet kapnak. Ráadásul nagyobb mértékben értenek egyet ezzel azok, akik az elmúlt két évben adtak hálapénz, mint akik nem.

Az elmúlt két évben hálapénzt adók 62 százaléka azért döntött az informális fizetés mellett, mert szerintük így nagyobb figyelmet kapnak. Emellett 54 százalékuk gondolta úgy, ha nem adnak hálapénzt rosszabb ellátást kapnak, 53 százalékuk azért, mert ragaszkodtak a saját választott orvosukhoz és 50 százalékuk azért, mert valóban hálásak az orvosnak, nővérnek.

Az elmúlt két évben hálapénzt adók 62 százaléka azért döntött az informális fizetés mellett, mert szerintük így nagyobb figyelmet kapnak

Tehát a megkérdezettek több mint fele a hálapénz adása mellett voksol, jórészt érzelmi alapú döntése alapján, hiszen félnek attól, hogy ennek hiányában rosszabb ellátást kapnak. Emellett bevett szokásról is beszélünk, hiszen a betegek jó része csúsztatott már pénzzel teli fehér borítékot orvosa zsebébe. A hálapénz adását gyakran emlegetik vesztegetésként is. A Büntető törvénykönyv (Btk.) szabályozása alapján azonban, csak az előzetesen kikötött pénz felajánlása esetén merülhet fel a vesztegetés gyanúja. A hálapénzt pedig, döntő többségben a gyógyító folyamat lezajlás után - ritkábban előtte - adják a betegek. Ennek megfelelően az orvosoknak csak kis hányada büntethető ténylegesen a hálapénz elfogadása miatt. Vagyis amellett, hogy az orvosok egy része az alulfizetettség okán fogadja el a hálapénz, büntetőjogi eljárásra sem számítanak.

A Magyar Rezidens Szövetség tagjainak álláspontja szerint egyébként nettó 275 ezer forinttól kellene kezdődnie az orvosi béreknek, hogy eltűnhessen a hálapénz.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció