Orvossztrájk: megbénulhat az ellátás

Akár három hónapon belül megbénulhat a rendszer, ha az orvosok béremeléséről nem sikerül megállapodást kötni, és emiatt azok felmondják az önkéntes túlórára kötött szerződéseket.

Tömegével mondhatják fel orvosok az önként vállalt túlmunkára kötött szerződésüket, hogyha nem sikerül megegyezniük a kormánnyal a béremelés mértékéről - tájékoztatott a Magyar Orvosi Kamara sajtótájékoztatóján elhangzottakról a hvg.hu. Álmos Péter alelnök szerint az ügyeletben dolgozó orvosok szerződéséről van szó, így az előre elkészített beosztás miatt a tényleges hatás a felmondás utáni harmadik hónaptól lesz érzékelhető.

Mikor fogadhat el az orvos hálapénzt? A legtöbben helyesen tudják, hogy nem bűncselekmény a hálapénz elfogadása például műtét után. Azzal azonban már csak a válaszadók fele volt tisztában, hogy mikor követ el bűncselekményt egy orvos, aki pénzt kér. Kattintson a részletekért!

Az alelnök pontos számot nem árult el arról, hogy hányan csatlakoznának az akcióhoz, de úgy véli, már most is elegen jelezték a támogatásukat. Azt nyilatkozta: a szerződések felmondására ki fogják választani a legérzékenyebb időpontot.

A környező országok orvosai már többet keresnek

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) hétfőn hozta nyilvánosságra a béremelésre vonatkozó javaslatát. Úgy vélik, csak egy egylépcsős, tisztességes szintű béremelés számolhatja fel a Magyarországon régóta komoly gondot jelentő hálapénz-rendszert és lassíthatja le az orvoselvándorlást is. Kiindulási alapnak az osztrák orvosi alapbért vették, amelynek - a nemzetgazdasági teljesítmény korlátait figyelembe véve - kétharmadát javasolják a magyar alapbérnek beállítani. Javaslatuk szerint egy kezdő rezidens bruttó bére 687 ezer, egy kezdő szakorvosé 1,1 millió forint lenne, ami 37 év szakorvosi munkaviszony után elérné a 2 millió forintot. A kamara terveiről és a bérrendezési javaslatról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk.

Megbénulhat a rendszer, ha az orvosok visszautasítják a túlórát. Fotó: iStock
Megbénulhat a rendszer, ha az orvosok visszautasítják a túlórát. Fotó: iStock

A MOK közleményében kiemeli: a környező EU tagállamokban az orvosi bérek a magyarországit lehagyták, beleértve ebbe a posztszocialista országokat, például Szlovákiát, amely 2012-ben döntött jelentős béremelési programról, illetve Romániát, amely rosszabb gazdasági teljesítményű országként 2 éve indított bérreformot.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés