Onkológiai szótár (5)

Cikkünk bemutatja, milyen szerepet kap az angiográfia és az endoszkópos technika az onkológiai ellátásban. A két - az orvosi gyakorlat tucatnyi más terén is használt - beavatkozás különösen fontos lehet a daganatos betegségek esetén.

Az onkológiai gyakorlatban szelektív angiográfiát végezhetnek ismeretlen eredetű emésztőrendszeri vérzés esetén, a hasnyálmirigy endokrin (hormontermelő) tumorainál, rosszindulatú csontdaganatoknál, idegrendszeri tumorok esetén. A vesetumorok jellegének meghatározásán túl terápiás beavatkozás, katéteres embolizáció (tumort tápláló ér elzárása) is végezhető egyúttal.

A számítógépes technika fejlődése a képalkotás ezen területén is fontos változásokat hozott. A digitális eljárások lényege, hogy a sugárgyengülési értékeket számszerű (digitális) formába alakítják át. A számértékekben számítógép segítségével további összeadások, kivonások végezhetők, így a képet kontrasztosabbá tehetjük. A digitális szubtrakciós angiográfia (DSA) a kép hátterének kivonásával lehetővé teszi egy zavaró árnyékoktól mentes érrendszer képének megjelenítését. Előnye, hogy kevesebb kontrasztanyag használatával is értékelhető felvételt kapunk. Az onkológiában ez a módszer az érdús tumorok és áttétek felderítésére használható.

Endoszkópos vizsgálatok

Endoszkópián az üreges szervek belvilágának, vagy a test belső üregeinek megtekintését értjük speciálisan kialakított optikai eszköz, az endoszkóp segítségével.

Az első endoszkópot a múlt század közepén alkalmazták a húgyhólyag megtekintésére (ezt cystoscopiának nevezték el). Később a módszert alkalmazták szinte minden testüreg, illetve üreges szerv vizsgálatára. Így került sor a nyelőcső (oesophagoscopia), a gyomor-patkóbél (gastro-duodenescopia), a felső légutak (tracheo-bronchoscopia), a vég- és vastagbél (recto-colonoscopia) vizsgálatának kidolgozására. Az eszközök és a módszer fejlődése lehetővé tette az ízületi üregek (orthroscopia), a hasüreg (laparoscopia), illetve a mellüreg (media-stinoscopia) vizsgálatának megvalósítását is.

A természetes testnyílásokba bevezetett eszközökkel történő eljárások tartoznak az úgynevezett klasszikus endoszkópia körébe, míg a kisműtétek segítségével végzett endoszkópiát (amikor a bőrön egy vagy több 0,5-1,5 cm-es metszést ejtve juttatják be az eszközt) minimálisan invazív sebészeti beavatkozásnak nevezik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés