Öngondoskodás időben: az önkéntes nyugdíjpénztári tagságról

Kiss Verus

Még most sem késő olyan tételekkel számolni a családi költségvetésben, amivel csökkenteni tudjuk az éves SZJA-t. Számos megtakarítási lehetőség létezik, amellyel a fizetendő adó törvényesen zsugorítható, "visszanyerhető". Ilyen az önkéntes nyugdíjpénztár.

Az önkéntes nyugdíjpénztár egy olyan, külön törvényben szabályozott, önszerveződő intézmény, amely lehetőséget teremt tagjai számára, hogy aktív éveik alatti jövedelmükből, biztonságos módon előtakarékoskodjanak nyugdíjas éveikre. Milyen előnyökkel jár, milyen kockázatai vannak? Nézzük!


Alapvető jellemzők

Az önkéntes nyugdíjpénztárak minimum 10 éves tagsági viszonyt (várakozási időt) követően fizetnek, illetve a nyugdíjkorhatár elérésével nyújtanak szolgáltatást tagjaiknak, vagy azok közeli hozzátartozójának. A pénztárak egyéni számlánk tárgyévi (megelőző évi) alakulásáról minden év június 30-ig számlaértesítőt kötelesek küldeni.

Előnyök

Ennek a konstrukciónak az a legnagyobb előnye, hogy 2011-ben az önkéntes nyugdíjpénztári tag által befizetett összeg 20 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint adó-visszatérítésként igényelhető. Például, ha 400 ezer forintnyi megtakarítást önkéntes pénztári számlán helyezünk el, akkor a 2011-ről szóló, 2012-ben beadott adóbevallásban 80 ezer forint adó-visszatérítés illet meg minket. Ezt nem kapjuk meg készpénzben, hanem az önkéntes pénztári számlánkon írják majd jóvá.

Jó tudni, hogy számos munkáltató a béren kívüli, cafeteria juttatások körében választhatóvá teszi, hogy munkavállalója erre a számlára kérje a megállapított összeget.

Megfontolandó tények

Az előnyök mellett számolni kell azzal is, hogy ha a nyugdíj előtt vesszük fel a megtakarítást, a felvett tőkeösszeg egy része után személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség keletkezhet, illetve hogy befizetéseink befektetési jellegűek, ezek pénzügyi eszközökbe helyeződnek, amely miatt a pénzpiaci mozgások kihathatnak a megtakarítás értékére, az aktuális tőkepiaci folyamatokon keresztül.

Öngondoskodás mesterfokon

És mit tehetünk még, hogy fel tudjunk készülni nyugdíjas éveinkre? Az ilyen célú megtakarításokat érdemes mihamarabb elkezdeni, és lehetőség szerint nem hozzányúlni idő előtt, hiszen elveszítjük a kedvezményeket. Válasszunk mindig körültekintően pénzügyi szolgáltatót megtakarításaink kezelésére, és folyamatosan kísérjük figyelemmel pénztári befektetéseink hozamának alakulását.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak összehasonlító táblázata a PSZÁF honlapján található.
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt a Dunántúlon közepesen gomolyfelhős, másutt gyengén fátyolfelhős vagy derült idő várható csapadék nélkül.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag