Öngondoskodás időben: az önkéntes nyugdíjpénztári tagságról

Még most sem késő olyan tételekkel számolni a családi költségvetésben, amivel csökkenteni tudjuk az éves SZJA-t. Számos megtakarítási lehetőség létezik, amellyel a fizetendő adó törvényesen zsugorítható, "visszanyerhető". Ilyen az önkéntes nyugdíjpénztár.

Az önkéntes nyugdíjpénztár egy olyan, külön törvényben szabályozott, önszerveződő intézmény, amely lehetőséget teremt tagjai számára, hogy aktív éveik alatti jövedelmükből, biztonságos módon előtakarékoskodjanak nyugdíjas éveikre. Milyen előnyökkel jár, milyen kockázatai vannak? Nézzük!

Alapvető jellemzők

Az önkéntes nyugdíjpénztárak minimum 10 éves tagsági viszonyt (várakozási időt) követően fizetnek, illetve a nyugdíjkorhatár elérésével nyújtanak szolgáltatást tagjaiknak, vagy azok közeli hozzátartozójának. A pénztárak egyéni számlánk tárgyévi (megelőző évi) alakulásáról minden év június 30-ig számlaértesítőt kötelesek küldeni.

Előnyök

Ennek a konstrukciónak az a legnagyobb előnye, hogy 2011-ben az önkéntes nyugdíjpénztári tag által befizetett összeg 20 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint adó-visszatérítésként igényelhető. Például, ha 400 ezer forintnyi megtakarítást önkéntes pénztári számlán helyezünk el, akkor a 2011-ről szóló, 2012-ben beadott adóbevallásban 80 ezer forint adó-visszatérítés illet meg minket. Ezt nem kapjuk meg készpénzben, hanem az önkéntes pénztári számlánkon írják majd jóvá.

Jó tudni, hogy számos munkáltató a béren kívüli, cafeteria juttatások körében választhatóvá teszi, hogy munkavállalója erre a számlára kérje a megállapított összeget.

Megfontolandó tények

Az előnyök mellett számolni kell azzal is, hogy ha a nyugdíj előtt vesszük fel a megtakarítást, a felvett tőkeösszeg egy része után személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség keletkezhet, illetve hogy befizetéseink befektetési jellegűek, ezek pénzügyi eszközökbe helyeződnek, amely miatt a pénzpiaci mozgások kihathatnak a megtakarítás értékére, az aktuális tőkepiaci folyamatokon keresztül.

Öngondoskodás mesterfokon

És mit tehetünk még, hogy fel tudjunk készülni nyugdíjas éveinkre? Az ilyen célú megtakarításokat érdemes mihamarabb elkezdeni, és lehetőség szerint nem hozzányúlni idő előtt, hiszen elveszítjük a kedvezményeket. Válasszunk mindig körültekintően pénzügyi szolgáltatót megtakarításaink kezelésére, és folyamatosan kísérjük figyelemmel pénztári befektetéseink hozamának alakulását.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak összehasonlító táblázata a PSZÁF honlapján található.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső