Ön dönt: iszik vagy sétál

A szilveszteri bulik után nemcsak azoknak kell óvatosabbnak lenniük, akik autóba ülnek: az "ittas gyaloglásnak" is komoly egészségügyi veszélyei lehetnek.

"Az alkohol befolyásolja a reakcióidőt, a reflexeket és a koordinációt is" - mondja dr. Thomas Esposito baleseti sebész, az illinois-i Loyola Egyetem Orvosi Központjának traumatológiai osztályvezetője. "Ez még akkor is hatással lehet az emberre, ha nem autóval megy haza, hanem gyalog. Sokan úgy gondolják, ha nem ülnek a kormány mögé, nem lehet semmi bajuk, pedig az alkohol még a gyalogosok mozgását, sőt biztonságérzetét is befolyásolja."

"Ráadásul nemcsak a közlekedési baleseteknek vannak jobban kitéve azok, akik részegen sétálgatnak az utcán" - tette hozzá dr. Esposito. "A baleseti sebészeten rengeteg olyan esettel találkozunk, amikor a sok alkoholt fogyasztó személyek a saját otthonukban sérülnek meg. Sokan leesnek a lépcsőn vagy elcsúsznak. Mások pedig elveszítik az irányítást az érzelmeik felett, és verekedésekbe keverednek."

Dr. Esposito azt tanácsolja, hogy ha valaki sokat ivott, akkor inkább ne induljon el gyalog, főleg úgy ne, hogy nincs senki, aki hazakísérné. Az autósok figyelmét pedig felhívja arra, hogy vezessenek különösen óvatosan az ünnepek alatt, mert az ittas gyalogosok lassabban reagálnak és kiszámíthatatlanabbak, mint a józan járókelők.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)