Nyílt levelet írt a MOK Orbán Viktornak

Nyílt levélben fordult a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Orbán Viktor miniszterelnökhöz. Azt írják, az orvosbéremelés ellenére sem javult az egészségügy ellátási minősége, hozzáférése, teljesítménye.

"Az előző kormányzati ciklusban Miniszterelnök Úrral történt megállapodás eredményeként a hálapénz betiltásához kötötten valóban történelmi jelentőségű, minden eddigit meghaladó mértékű orvos-béremelés történt. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy mindez egyelőre csak orvoskollégáink eddig méltatlan jövedelmében hozott érdemi előrelépést, az egészségügy ellátási minősége, hozzáférése, teljesítménye nem javult ennek megfelelően, sőt - sajnos a COVID-járványnak is köszönhetően - számos területen inkább romlott" - olvasható a MOK nyílt levelében.

A szervezet úgy véli, ebben nagy szerepet játszott, hogy a jelentős béremeléshez nem kapcsolódott célrendszer, meghirdetett jövőkép. Mint hangsúlyozták, ahhoz, hogy ez a tendencia megforduljon és érdemben javuljon a lakosság egészségi állapota, munkakészsége, illetve az ellátás minősége, hozzáférése, komplex, programszerű intézkedésekre van szükség.

A MOK szerint az orvosbéremelés ellenére sem javult az egészségügy ellátási minősége, hozzáférése, teljesítménye.
A MOK szerint az orvosbéremelés ellenére sem javult az egészségügy ellátási minősége, hozzáférése, teljesítménye. Fotó: Getty Images

Ezt javasolja a MOK

Hónap végén már csak szívességből ügyelnek az orvosok.

A MOK több olyan javaslatot is megfogalmazott, amellyel szerintük változást lehetne elérni. Szorgalmazzák például a szakdolgozók bérének - érdemi, arányaiban az orvosokéhoz illeszkedő - emelését, mely növeli a hivatásuk megbecsülését és biztosítja az utánpótlást. Lényegesnek tartják az ápolás fejlesztését, beleértve az otthoni szakápolást és a hospice ellátást, illetve a közösségi és a magánellátás viszonyának rendezését is. Kiemelték továbbá a tervezett és elindított nemzeti népegészségügyi programok kiteljesítésének fontosságát, amellyel meg lehetne valósítani a megelőzés - szűrés - kivizsgálás - gyógyítás - rehabilitáció - gondozás egységét.

"Az egészségügyi rendszerek alaptulajdonsága, hogy a folyamatos korrekciók mellett időről időre érdemi, központilag szervezett átalakításra is szükség van" - írják a levél zárásaként, majd hozzáteszik: a sikeres megvalósítás, koordinálás elengedhetetlen feltételének tartják az önálló egészségügyi minisztérium visszaállítását.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)