Nyári hasmarsok

Kirándulunk, utazunk, útközben táplálkozunk, szállítjuk az ételeket a kánikulában, sokat fagyizunk, mosatlan gyümölcsöt eszünk, vagy csak sokat fogyasztunk belőle, esetleg éretlenül is. Nem csoda, ha gyomrunk néha sztrájkolni kezd....

Nem árt az óvatosság, mert nemcsak mi, hanem bizonyos kórokozók is erőre kapnak a meleg időben. Az ételek lényegesen kevesebb ideig tárolhatók, mivel rendkívül gyorsan elszaporodnak bennük a kórokozók. A gyomor-bél hurutot (gasztroenteritisz) baktériumok vagy vírusok idézik elő. Az esetek 60 százalékában a kórokozók rotavírusok, 20 százalékában baktériumok, pl. szalmonellák (ételmérgezésekben leggyakrabban), shigellák (vérhaskeltők) vagy kólibaktériumok. A kórokozók maradék 20 százalékát mikroorganizmusok, pl. lambliák és amőbák, vagy gombák, pl. élesztőgombák (soor) és penészgombák teszik ki. A kórokozók többnyire romlott élelmiszerrel kerülnek a testbe.

A gyomor-bél hurutok súlyossága, a vízvesztés fokával és az ezzel összefüggő létfontosságú sóhiánnyal (elektrolitek) függ össze. Minél fiatalabb a gyermek, a vízvesztés annál gyorsabban vezethet kiszáradáshoz és válhat életveszélyessé. Különösen, ha hányás és láz is járul a tünetekhez. Ha gyermekének hasmenése van, gondoskodjon bőséges itatásáról.

Tekintsük végig az egyes szereket, a jellemző tüneteket!

CHINA (kínafakéreg):

Általános kimerültség a testnedvek elvesztése (hányás, hasmenés, vérzés) miatt. Hasmenés nyáron gyümölcs fogyasztása után. Nagymennyiségű, fájdalmatlanul ürülő, híg széklet főként éjjel és evés után. A széklet sárgás, vizenyős, emésztetlen ételdarabokat tartalmaz. Az egész has nagyfokú felfúvódása, nyomásérzékenysége. Gyengeség, sápadtság, a beteg az ájulás határán van.

ANTIMONIUM CRUDUM (fekete antimonit)

Fehér lepedékkel vastagon bevont nyelv. Kiváltó tényező lehet fölhevülés, savanyú ételek és italok fogyasztása. Étvágytalan. Savanyú dolgokat kíván, annak ellenére, hogy ez ront az állapotán. Állandó böfögés, felfúvódás.

SULPHUR (kén)

Bűzös reggeli hasmenés. A végbélnyílás felmaródik, viszket. Nehezen emészti a tejet, kívánja az édes és a fűszeres ízeket, nagyon szomjas és izzadékony. Gyakoriak a bőrtünetek, amelyek elnyomása után hasmenés vagy asztmás panaszok jelentkezhetnek.

CROTON TIGLIUM (purgómag)

Bőséges vizes széklet, sürgető székelési inger. A széklet hangos gurgulázással szinte kirobban a belekből. Hangos csobbanásszerű bélhangok.

ARSENICUM ALBUM (fehér arzén)

Hasmenés romlott étel (elsősorban romlott hús) fogyasztása, vagy túl sok gyümölcs (lédús vagy túlérett) evése után.

Égető fájdalom a belekben.

A beteg nagyon hamar kiszárad, gyenge, elesett lesz. Arca sápadt, szeme beesett. Szorongás, halálfélelem kísérheti a tüneteket.

A széklet felmarja a végbéltájékot. Meleg italokat kíván és nagyon fontos számára a társaság.

COLOCYNTHIS (keserű uborka)

Kiváltó ok: sok sajt, éretlen vagy romlott gyümölcs, trópusokon forralatlan víz fogyasztása. Rendkívül heves hullámokban jelentkező hasi görcsök. Javul, ha a fájdalmas részt összegörnyedve erősen nyomja, és meleget tesz rá.

PODOPHYLLUM (may alma)

Koleraszerű hasmenés kora reggel, sok savanyú gyümölcs fogyasztása után. Vizes, fröcskölő széklet, kifolyik a pelenkából.

A székletürítés előtt görcsös hasi fájdalom, székelés után enyhül.

PULSATILLA (kökörcsin)

Hasmenés zsíros étel, fagylalt, gyümölcs evésétől, felfázástól. Nem szomjas. Nincs két egyforma széklete. Sírós, nagyon igényli a vigasztalást. Friss levegő jelentősen javít az állapotán.

NUX VOMICA (hánytatódió)

Hasmenés túlevéstől, túlzásba vitt élvezetektől, túlhajszoltságtól. A has felfúvódott, szinte állandó székelési ingere van, de csak kevés széklet távozik és sohasem érzi, hogy kiürülne a bele. Pihenés segít rajta, rosszabbul érzi magát reggel és evés után. IX.évf./7.sz.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: