Netes vélemények alapján választunk orvost

A magyarok 57 százaléka szerint megbízhatóbb a magánorvos, mint az állami ellátás. Emellett a gyorsaság, az alaposság, nem utolsósorban pedig a jó kommunikáció miatt döntünk úgy egyre nagyobb arányban, hogy magánintézményhez fordulunk egészségügyi problémáinkkal - derült ki az Év magánrendelője díj átadóján.

A hagyományteremtő szándékkal indított elismerésről a páciensek szavazatai mellett szakmai zsűri döntött. Az abszolút győztes a Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika lett.

A HáziPatika.com által idén, hagyományteremtő céllal alapított "Év magánrendelője" díjat három kategóriában, összesen hét díjazottnak osztották ki. Az egyéni- és csoportpraxisok mellett az egynapos és fekvőbeteg ellátást is nyújtó magánrendelők körében is győztest hirdettek.

A közönségdíjak odaítéléséről maguk a betegek dönthettek, akik három héten át tartó internetes szavazáson értékelték a szavazásban résztvevő több mint 200 magánműködtetésű intézményt. A páciensek hat szempont - az ellátó orvos kommunikációja, alapossága, az ellátó személyzet kommunikációja, alapossága, a rendelőről alkotott benyomások és a várakozási idő - alapján dönthettek, végül összesen több mint 4000 szavazat alapján kerültek ki a győztesek.

A szakmai díjakról öttagú szakmai zsűri - Prof. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, Prof. Gál János, a Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese, Prof. Kaló Zoltán, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Egészség-gazdaságtani Kutatóközpontjának vezetője, Erős Antónia, műsorvezető, az Egy csepp figyelem alapítvány létrehozója és Wiszkydenszky András üzletember, a Superbrands közép-európai igazgatója - döntött. Az abszolút fődíjat a szakmai zsűrinél és a közönségszavazáson összesítetten a legjobban teljesítő magánrendelő vehette át.

"A díjat az hívta életre, hogy világosan látszik: a magánegészségügyi intézmények mostanra számos területen reális alternatívát jelentenek a hazai betegellátásban. Az elmúlt években a teljes hazai lakosság harmada fordult meg magánfinanszírozású rendelésen, sőt, 57 százalékuk szerint a magánorvos megbízhatóbb, mint az állami ellátás. Fontosnak tartottuk tehát, hogy egyfelől felhívjuk a figyelmet a minőség fontosságára és jelenlétére a hazai magánegészségügyi-szektorban, a másik oldalról pedig a páciensek szavazataival közvetlen visszajelzéssel segítsük az e keretek között működők munkáját. Bízunk benne, hogy a díj valódi iránytűként tud szolgálni az eligazodáshoz ezeknek az intézményeknek a körében" - mondta el Pilling Róbert, a HáziPatika.com főszerkesztője.

Hogy az igény valós, alátámasztják a legnagyobb online egészségügyi magazin a közelmúltban, több mint 2000 internetező bevonásával végzett felmérésének eredményei is. A vizsgálatból kiderült, hogy a 35 év alatti korosztály dönt inkább magánorvos mellett. A felmérés annak is utánajárt, mi lehet ennek az oka. Nem tűnik meglepőnek, hogy a privát egészségügyi ellátás sikere mögött jelentős részben az internet elterjedése áll. Jelenleg a hétmilliót is meghaladja a legalább havi gyakorisággal internetezők száma. A HáziPatika.com felmérése szerint a teljes magyar lakosság 75 százaléka az interneten néz utána, ha egészségügyi információkra van szüksége. Több mint felük (55 százalékuk) pedig az egyes orvosoknak is utánanéz a neten, mielőtt felkeresné őket - ez pedig olyasmi, amit a magánintézmények honlapjuk működtetésével ki tudnak szolgálni.

Hasonló tapasztalatai vannak Straub Fanninak, a Foglaljorvost.hu tulajdonosának is: "A trendet a saját bőrünkön érezzük mi is. Az internethasználat elterjedésével az információszerzés mikéntje is megváltozott: villámgyorsan hozzájuthatunk valódi véleményekhez bármiről, amire kíváncsiak vagyunk. Az egyes orvosokról, rendelőkről, egészségügyi szolgáltatásokról elérhető értékelések gyakorlatilag a legfőbb iránymutatók a választásnál, így ez a díj mindenképpen útmutató lehet, ha a számunkra legmegfelelőbb intézményt és orvost keressük" – mondta.

A díjakat ünnepélyes keretek között, 2014. június 11-én adták át a Magyar Tudományos Akadémia Vörösmarty termében.

Az összesített verseny győztese, az "Év Magánrendelője 2014" cím birtokosa:

 • Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika
 • Szakmai elismerésben részesült a zsűri szempontjai alapján:
 • Egyéni praxisok: Dr. Bánfalvi Péter magánrendelése, Székesfehérvár
 • Csoportpraxisok: MeDoc Egészségközpont, Budapest
 • Egynapos és fekvőbeteg-ellátást végző intézmények: Róbert Károly Magánklinika, Budapest
 • Közönségdíjban részesült a páciensek szavazatai alapján:
 • Egyéni praxisok: Dr. Somogyi Éva magánrendelése, Eger
 • Csoportpraxisok: Pszichiátriai és Pszichoterápiás Magánrendelő, Budapest
 • Egynapos és fekvőbeteg-ellátást végző intézmények: Medicenter Szakorvosi Intézet, Szeged
 • )
  Béres Csepp 50 (X)

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Hidegfront
  Maximum: +4, +9 °C
  Minimum: +0, +5 °C

  Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

  Egészséget befolyásoló hatások: