Nem vagyunk egészségesek, mégis jól érezzük magunkat

Bár a magyarok kétharmada elhízott, krónikus betegségekkel küzd és rengeteg gyógyszert szed, a többség mégis elégedett az életével és az egészségi állapotával - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal ELEF 2009 címet viselő felméréséből, melyben közel ötezer, 15 év feletti magyar állampolgár vett részt.

"A magyarok háromnegyede túlsúlyos vagy elhízott. A férfiak 65, a nőknek pedig 73 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségtől, és a 15 éven felüliek 53 százaléka szed rendszeresen orvos által felírt gyógyszert" - ismertette a legfontosabb eredményeket Tokaji Károlyné, a KSH főosztályvezetője. "Ennek ellenére, az emberek fele jónak vagy nagyon jónak érzi a saját egészségi állapotát; az egyik kérdésre adott válaszokból az is kiderült, hogy a válaszadást megelőző egy hónapban az emberek 61 százaléka volt kifejezetten boldog, 54 százalékuk érezte magát energiával telinek."

A kérdőíves kutatást egy olyan, objektív mérésekre és szubjektív válaszadásra egyaránt hagyatkozó felmérés, az OTÁP2009 is kiegészítette, melyben a lakosság testsúlyát, étkezési szokásait, táplálkozását vizsgálták. Ehhez olyan, korábban nem használt módszereket is alkalmaztak, mint a derékkörfogat-mérés, mellyel a hasi elhízás gyakoriságát állapították meg. Az összegyűjtött adatok alapján kiderült, hogy nemcsak többen küzdenek súlyproblémákkal, mint korábban, de az elhízás mértéke is nőtt, ráadásul a felmérésben részt vevő férfiak 33, a nőknek pedig 51 százaléka hasi elhízott, mely tovább növeli bizonyos betegségek kockázatát.

"A várható élettartam lassan ugyan, de emelkedik, és a szubjektív egészségérzet is javul, de a hosszú távú összefüggésekre fel kell hívni az emberek figyelmét. Ami jelen pillanatban nem okoz még problémát, az a későbbiekben komoly egészségügyi gondokat okozhat" - foglalta össze dr. Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója.

Az Európai Parlament és Tanács 2008-ban hatályba lépett rendelete szerint a tagállamoknak átfogó egészségügyi felméréseket kell készítenie, hogy ezen eredmények olyan összehasonlítható adatbázist biztosítsanak, melyre később akár az EU egészségpolitikai stratégiáját is lehet majd építeni. A tervek szerint a felmérést ötévente megismétlik majd.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)