Nem szabad államosítani a járóbeteg-ellátást

Komoly károkat okozna, ha az önkormányzatoktól átkerülne az államhoz a járóbeteg-ellátás.

A nepszava.hu több szakértőt is megkérdezett a járóbeteg-ellátás államosításának ötletéről. Rékassy Balázs egészségügyi szakközgazdász a lapnak elmondta, hogy bár az önkormányzati választások előtt a települések kifestik a szakrendelőt és - ha tehetik - pluszszolgáltatást vásárolnak, ezek nem oldják meg a problémákat, amelyek zömében épp amiatt keletkeznek, mert nem szakmabe­liek, hanem az egészségügyhöz nem feltétlenül értő laikusok hozzák a finanszírozási döntéseket. Mint mondta, a jelenlegi rendszerben az az intézmény kap (több) pénzt, amelyik ügyesebben lobbizik.

rontana a helyzeten, ha a szakrendelők állami fenntartás alá kerülnének.
Rontana a helyzeten, ha a szakrendelők állami fenntartás alá kerülnének. Fotó: iStock

"A szakrendelők működési költségeit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábbi OEP) és az önkormányzatok biztosítják. A NEAK-tól kapott pénz 80-90 százaléka elmegy a bérjellegű kiadásokra, így szinte alig marad valami a fenntartásra, fejlesztésre" - tette hozzá Rékassy. Mégis, más szakértőkkel együtt ő is úgy gondolja, hogy csak rontana a helyzeten, ha a szakrendelők állami fenntartás alá kerülnének.

Járóbeteg-szakellátás: kinek jár, hogyan vehetjük igénybe? Részletek!

Pásztélyi Zsolt, a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke például arról beszélt a lapnak, hogy az állam nem alkalmas a szakrendelők működtetésére. Mégpedig azért nem, mert össze akarná vonni azokat a kórházakkal. Ennek pedig véleménye szerint az a vége, hogy a rendelőintézet működése háttérbe szorul, és minden forrást vinne a kórház. "A járóbeteg-szövetség mindig is a szakmai és menedzsmenti önállóság megtartásáért fog küzdeni, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a szakellátás ne csak szükséges rossz legyen" - nyilatkozta.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)