Nem szabad államosítani a járóbeteg-ellátást

Komoly károkat okozna, ha az önkormányzatoktól átkerülne az államhoz a járóbeteg-ellátás.

A nepszava.hu több szakértőt is megkérdezett a járóbeteg-ellátás államosításának ötletéről. Rékassy Balázs egészségügyi szakközgazdász a lapnak elmondta, hogy bár az önkormányzati választások előtt a települések kifestik a szakrendelőt és - ha tehetik - pluszszolgáltatást vásárolnak, ezek nem oldják meg a problémákat, amelyek zömében épp amiatt keletkeznek, mert nem szakmabe­liek, hanem az egészségügyhöz nem feltétlenül értő laikusok hozzák a finanszírozási döntéseket. Mint mondta, a jelenlegi rendszerben az az intézmény kap (több) pénzt, amelyik ügyesebben lobbizik.

rontana a helyzeten, ha a szakrendelők állami fenntartás alá kerülnének.
Rontana a helyzeten, ha a szakrendelők állami fenntartás alá kerülnének. Fotó: iStock

"A szakrendelők működési költségeit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábbi OEP) és az önkormányzatok biztosítják. A NEAK-tól kapott pénz 80-90 százaléka elmegy a bérjellegű kiadásokra, így szinte alig marad valami a fenntartásra, fejlesztésre" - tette hozzá Rékassy. Mégis, más szakértőkkel együtt ő is úgy gondolja, hogy csak rontana a helyzeten, ha a szakrendelők állami fenntartás alá kerülnének.

Járóbeteg-szakellátás: kinek jár, hogyan vehetjük igénybe? Részletek!

Pásztélyi Zsolt, a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke például arról beszélt a lapnak, hogy az állam nem alkalmas a szakrendelők működtetésére. Mégpedig azért nem, mert össze akarná vonni azokat a kórházakkal. Ennek pedig véleménye szerint az a vége, hogy a rendelőintézet működése háttérbe szorul, és minden forrást vinne a kórház. "A járóbeteg-szövetség mindig is a szakmai és menedzsmenti önállóság megtartásáért fog küzdeni, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a szakellátás ne csak szükséges rossz legyen" - nyilatkozta.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció