Nem éri meg elkapni a csaló fogorvosokat

Az állami ellátórendszerben dolgozó fogorvosok jelentős része csal az elvégzett kezelések bejelentésekor, mivel másképp nem tudná fenntartani a praxisát. Az állam viszont nem csaphat le rájuk, mert nem lenne kivel helyettesíteni a trükközőket.

"A fogorvosoknak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) úgy fizet, hogy a kezeléseket - azok bonyolultságától és költségétől függően - pontozza, és ezeket a pontokat váltja át forintra" - mutat rá cikkében a hvg.hu . A fogorvosok szerint viszont ebből lehetetlen rentábilisan működtetni egy praxist. Egy páciensre átlagosan 2500-2800 forint jut évente, ami legfeljebb egyetlen fogtömésre lenne elég.

Az állami finanszírozás nem elegendő a fogorvosok szerint egy praxis fenntartására
Az állami finanszírozás nem elegendő a fogorvosok szerint egy praxis fenntartására

A probléma feloldására több megoldás létezik. Egyrészt sokan olyan kezeléseket számolnak el, amelyeket el sem végeztek, míg a precízebbek csak kicsit módosítanak a valós eljáráshoz képest, így például a támogatásban nem részesülő részleges töméscsere helyett teljes cserét írnak be. Eközben mások két körzetet is vállalnak, mivel viszont csak egy praxist működtethetnek, az egyik körzetben hivatalosan tartós helyettesítésben dolgoznak.

Óriási méreteket ölt az elvándorlás a fogorvosok körében. Részletek itt.

Nagy Ákos, a szeptemberi fogorvossztrájk szervezője a lapnak elmondta, a trükköző fogorvosok lebuktatása a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) feladata lenne, a súlyos szakemberhiány miatt azonban inkább szemet hunynak a csalások felett. Véleménye szerint ugyanakkor egy korrekt finanszírozási és ellenőrzési rendszer megoldást jelenthetne a problémára.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)