Ne legyen szégyenlős! Ezt kell tudnia az orvosának!

Sokan idegesek, feszültek vagyunk, ha orvoshoz kell mennünk, és időnként inkább magunkban tartjuk a kínosnak, kellemetlennek gondolt információkat - annak ellenére, hogy ez akár életet is menthet!

"Egyetlen tünet sem lehet olyan apró vagy jelentéktelen, hogy ne tudhassunk róla" - mondja dr. Dan Weiswasser háziorvos. "Ha valamit elhallgatnak a betegek, mert szégyellik vagy nem tartják fontosnak, azzal tulajdonképpen megakadályozzák az orvosukat abban, hogy segítsen. Megfelelő információk hiányában ugyanis sem a diagnózis, sem pedig a kezelési terv nem lehet pontos."

Egy korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük, mit ne mondjunk az orvosunknak, most viszont az következik, amit a szakembernek feltétlenül tudnia kell!

Nyugodtan mondjuk el az orvosunknak, hogy idegesek vagyunk! A legtöbb szakember ezt komolyan veszi, és megpróbál - szóval vagy tettekkel - megnyugtatni minket. Azt se feledjük el, hogy nem mi vagyunk az elsők, akik a szakemberhez fordulnak, tehát valószínűleg találkozott már hasonló (sőt akár sokkal rosszabb) állapotban lévő betegekkel is.

Ne meneküljünk a rossz hírek elől, készüljünk fel rájuk! Meglehetősen gyakori, hogy halogatjuk az orvossal való találkozást, vagy nem mondunk el neki valamit, attól félve, hogy valami súlyos bajunk van. Azonban minél előbb derül ki a betegség, annál könnyebb kezelni és természetesen annál nagyobb a teljes gyógyulás esélye is.

Ne feszengjünk! Vannak olyan témák, melyekről senki nem szeret beszélni: szexuális zavarok, nemi betegségek, pszichiátriai bajok, kábítószer-függőség, alkoholizmus... és még sorolhatnánk. Azonban ezeket tudnia kell az orvosunknak, ezek a tényezők ugyanis befolyásolhatják a diagnózist és a kezelést is! Ne feledjük: az orvosunk nem azért van, hogy ítélkezzen felettünk! Legfontosabb feladata a segítségnyújtás. Ráadásul az orvosi titoktartás is köti! Ha valóban nagyon kellemetlennek tartunk egy kérdést, diszkréten kérjük meg az orvosunkat, hogy hadd beszéljünk vele négyszemközt.

Kérdezzünk! Sok beteg számára az a legfontosabb, hogy minél hamarabb túlessen a vizsgálaton, felírják neki a gyógyszert, aztán mehessen. Azonban minél többet tudunk magáról a betegségről, a lehetséges szövődményekről és gyógymódokról, annál jobb esélyeink vannak a gyógyulásra. Bármilyen kérdés merül fel bennünk, nyugodtan kérdezzük meg!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció