Napi 1600 véradásra lenne szükség

Több mint 250 ezren adnak rendszeresen vért Magyarországon - mondta el Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott a Facebook-oldalán közzétett videóban.

"A véradás egy nemes és önzetlen cselekedet. Egy véradással akár három életet is megmenthetünk" - hangsúlyozta Nyitrai Zsolt. Mint mondta, mindenkit arra biztat - különösen a fiatalokat -, ha tehetik, menjenek el vért adni. Ugyanis naponta mintegy 1600 véradásra lenne szükség ahhoz, hogy az ellátás biztonságos legyen.

vér, véradás, véradók,
vér, véradás, véradók,

A videóban megszólalt Nagy István agrárminiszter is, aki úgy fogalmazott, a mai világban különösen fontos, hogy az emberek kinyújtsák a kezüket egymás felé. Mivel vért adni is nyújtott kézzel kell, ez nemcsak életet menthet, de szimbolikus is.

Ki adhat vért?

10 tévhit a véradásról - kattintson!

Ahogy már korábban is megírtuk, jelenleg a minimum 50 kilogrammos testsúllyal rendelkező 18 és 65 év közöttiek adhatnak vért. Véradáshoz szükség van lakcímkártyára, személyi igazolványra vagy más fényképes igazolványra, TAJ-számra. Két véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie. Fontos, hogy véradás előtt és után a donor elegendő folyadékot igyon. A véradás napján nem tanácsos sportolni. Menstruáció alatt nem szabad vért adni, illetve előtte és utána is érdemes várni 1-2 napot. Fontos továbbá, tetováltatás vagy testékszer behelyezése után minimum fél évet várni kell a véradással.

Egy alkalommal 450 milliliter vért vesznek le, amelyből háromféle készítményt állítanak elő.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció