Nagyot hibázhattak a sebészeten

Műtéti szövődmény miatt tizenkét beteg került kórházba a Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos sebészeti részlegén elvégzett szürkehályog-operációkat követően. A szövődményeket valószínűleg az okozta, hogy nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat.

A intézmény közleményben számolt be a történtekről és kért elnézést az érintettektől; azt ígérték, mindent megtesznek a betegek teljes felépüléséért.

Műtét közben nem tartották be a személyi higiénés követelményeket
Műtét közben nem tartották be a személyi higiénés követelményeket

Tizenkét beteget kellett újraoperálni

Mint írták, december 12-én 22 szürkehályog-műtétet hajtottak végre, a másnapi szakorvosi kontrollon pedig valamennyi beteg tünetmentes volt. A panaszok - a szem váladékozása,fájdalom- december 14-én, szombaton jelentkeztek, ezt követően a szövődményes betegeket a budaörsi egynapos sebészet kórházi háttérintézményeként működő Szent János Kórházban látták el. Tizenkét beteget újraoperáltak, négyen tartós kórházi ellátásra szorultak.

Hogyan kell felkészülni egy műtétre? Szakértők szerint egy műtétre ugyanúgy fel kellene készülnünk, mint, mondjuk, egy fontos sportversenyre - persze, ennek érdekében más lépéseket ajánlott követni. Részletek itt.

Az intézmény vezetése a történtekről értesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), kapcsolatba lépett a héten operált valamennyi - nem csak szemészeti - beteggel, és a következő heti műtéteket automatikusan törölte - olvasható a közleményben.

Nem tartották be a higiénés előírásokat

A műtőben és betegekről vett minták alapján a szövődmények valószínű oka, hogy a beavatkozások során nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat, különösen a kézhigiénés protokollt. A hatóság a fertőtlenítések végrehajtásán túl kötelezte az intézményt a személyi higiénés szabályok szigorítására és betartásuk fokozott ellenőrzésre.

Folytatódhat a műtéti tevékenység

A budaörsi egynapos sebészet évi mintegy 2500 operációt végez kilenc szakmában, ezen belül a szürkehályog-műtétek rutinbeavatkozásnak számítanak. 2019-ben például ezernél több ilyen műtétre került sor - derült ki a közleményből, amelyben hangsúlyozták, az intézmény a továbbiakban is mindent megtesz, hogy kiemelkedő betegbiztonsági mutatóit fenntartsa.

A műtéti tevékenység a budaörsi egynapos sebészeten a népegészségügyi hatóság által előírt intézkedések elvégzése után 2020. januárban folytatódhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: