Nagy bajban a háziorvosi ügyelet

Egyre több települési önkormányzat számára jelent problémát, hogy megfelelő szakembert találjon a háziorvosi ügyelet ellátására. Van, ahol jobb megoldás híján már mentőtiszteket alkalmaznak a feladatra.

A közelmúltban a Békés megyei Mezőberény polgármestere, Siklósi István is bejelentette, hogy augusztustól egy mentőtiszt látja majd el az ügyeleti feladatokat. "A városvezető bejelentésre a Facebookon szinte azonnal több százan reagáltak. A hozzászólókat is megosztotta, hogy vajon jó-e, ha orvos helyett csak mentőtiszttől kérhetnek segítséget délután négytől másnap reggel nyolcig, illetve munkaszüneti napokon" - olvasható a Népszava cikkében.

A vonatkozó jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy orvosok helyett mentőtisztek önállóan lássák el az alapellátási ügyeleti feladatot. Csakhogy az önkormányzatokra nézve hiába kötelező érvényű előírás az ügyeleti ellátás biztosítása, mivel a kisebb települések az e célra jutó állami pénzből már jó ideje nem képesek finanszírozni a szolgáltatást. Éppen ezért sok esetben több település egymással társulva köt szerződést ügyeleti szolgáltatásra vállalkozó cégekkel.

A jogszabályok szerint nem láthatná el mentőtiszt a háziorvosi ügyeletet
A jogszabályok szerint nem láthatná el mentőtiszt a háziorvosi ügyeletet. Fotó: iStock

Így tett Mezőberény is Csárdaszállással, Kamuttal és Köröstarcsával karöltve. Az ügyeletes mentőtiszt Mezőberényben fogja fogadni a pácienseket, szükség esetén pedig onnan megy ki házhoz. Munkáját a közeli Gyomaendrődről felügyeli majd orvos. Siklósi István elmondása alapján ezzel a megoldással évi tízmillió forinttal olcsóbban jönnek ki, mintha orvost alkalmaznának. A Népszava cikke szerint egyébként sem csupán az állami pénz kevés, hiszen folyamatos problémát jelent az orvoshiány is. E két probléma együttes hatása váltja ki országszerte a kényszermegoldásokat.

A lapnak nyilatkozó Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint megengedhetetlen precedens, ami Mezőberényben történik. Úgy fogalmazott, a polgármesternek vagy ismét saját kezébe kell vennie az ügyelet működtetését, vagy meg kell állapodnia a szolgáltatóval, hogy fizessen többet a helyi ügyeletért az orvosnak, mivel így biztosan lesz jelentkező a feladatra. A Népszava által megkérdezett egyik háziorvos szerint sok településen alkalmaznak mentőtisztet ügyeleti feladatokra a szolgáltatók.

Ami az ellátást illeti, a mentőtiszt két dolgot nem tehet meg: nem írhat fel vényköteles gyógyszert, valamint nem állapíthatja meg a halál beálltát. Éger István hangsúlyozta, a mentőtiszteket életet veszélyeztető helyzeteket elhárítására képzik ki, nem orvosi beavatkozások elvégzésére.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)