Nagy a baj: mi lesz így a háziorvosokkal?

Bár valamivel több pénz jut a háziorvosi szolgáltatásokra, a szakma helyzete továbbra sincs rendben: a háziorvosi társadalom elöregedőben van, ráadásul a betöltetlen praxisok száma is egyre csak növekszik.

Míg 2010-ben még csak 176 betöltetlen praxis volt Magyarországon, addig tavaly már 402 - írja az Mfor.hu a zárszámadási törvény egyik fejezeti mellékletére hivatkozva. A praxisok betöltése is egyre nagyobb problémát jelent: 2010-ben a betöltetlen helyeknek alig több mint fele, 53 százalék volt tartósan, vagyis 6 hónapnál hosszabb ideje betöltetlen, tavaly ez az arány már 71 százalékot tett ki.

Bajban a háziorvosi társadalom
Nagy bajban van a háziorvosi társadalom. Fotó: iStock

Közel 400 betöltetlen praxis van itthon

A helyzet idén sem javulhatott érdemben, hiszen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapja szerint jelenleg 399 betöltetlen praxis van Magyarországon. A helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyékben a legkritikusabb: előbbiben 52, utóbbiban 32 praxis betöltetlen.

Laborvizsgálatok, amelyeket a háziorvosunktól kérhetünk - részletek cikkünkben!

A cikk arra is rámutat, hogy a háziorvosok átlagéletkora is tovább emelkedett. Tavaly már 58,2 év volt, miközben 2012-ben még 55 évről számolt be a NEAK. Szintén érdekes adat, hogy 2018-ban a háziorvosok 90 százaléka 72 év alatti volt, miközben a területen dolgozóknak csupán a 10 százalékát tették ki a 42 évnél fiatalabb orvosok. A kimutatás szerint a legtöbb háziorvos 64 éves volt tavaly, 2017-ben ez az életkor még 63, 2015-ben pedig 61 év volt.

Még több pénz kellene

A költségvetés zárszámadása alapján nominálisan és még GDP-arányosan is valamivel több pénz megy a háziorvosi és gyermekorvosi szolgáltatásokra. Míg 2011-ben 90,3 milliárd forint ment a területre, tavaly már több mint 150 milliárd forint. Ez azonban még mindig kevésnek tűnik a fenti folyamatok alapján, olvasható a cikkben.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső