Művészet a gyógyszergyártásban

A Novartis nevét nem kell különösebben bemutatni: a legtöbben már találkoztunk valamely termékével. Az alpesi országban alapított cég ma a világ 140 államában van jelen, és készítményei milliók egészségét szolgálják évről évre.

A svájci gyökerű cég mindig is a gyógyszerfejlesztés- és gyártás élvonalába tartozott, erre utal az elnevezése is: a latin "novae artes" kifejezés magyarul "új készségeket" jelent. A kutatás-fejlesztés területét mindig is a fő szempontok közé soroló vállalat célja az, hogy új és innovatív gyógyszerekkel lássa el a rászorulókat. Valóban, szinte nem találni olyan panaszt, problémát, betegséget, amelyre ne kínálnának valamilyen készítményt. Nemrégiben, a külföldi gyógyszercégek hazai képviseleteinek körében némileg szokatlan módon, hazai szakember vette át a cég magyar leányvállalatának vezetését. Ennek kapcsán is kérdeztük Szolyák Tamást, akitől sok érdekességet tudtunk meg a Novartisról.

Bemutatná a Novartist olvasóinknak?

A Novartis két korábbi, egyenként is elismert svájci székhelyű gyógyszercég, a Ciba-Geigy és Sandoz egyesüléséből jött létre. A két cég leányvállalatai 1991 óta működtek együtt, 1996-ban határozták el egyesülésüket. A fúzió jóváhagyása után, 1997. március 1-én indult az új cég, amely a Novartis nevet kapta. Kezdetben a leányvállalatok nemcsak gyógyszerek fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglakoztak, hanem sok minden egyébbel is, például vetőmag-gyártással, vagy növényvédő vegyszerek előállításával is. A vállalat átalakulásai során ezek kikerültek a portfólióból, és csak a gyógyszergyártásra specializálódott a cég.

Mióta működik a Novartis magyar leányvállalata, és milyen divíziói vannak?

A Novartis elődei 1991 óta vannak jelen a hazai piacon, természetesen az egyesülést követően a hazai képviselet is átalakult. Ma hat nagyobb területtel foglalkozunk, ezek a következők:

A Novartis Pharma részleghez tartoznak mindazok a készítmények, amelyek vénykötelesek, tehát csak az orvos utasítására alkalmazhatók. A termékskálában például magas vérnyomásra, Parkinson-kórra, vagy éppen daganatos betegségek kezelésére szolgáló készítményeket találunk.

A Consumer Health Care, rövidebb nevén a CHC részleg a vény nélkül kapható termékek forgalmazásával foglalkozik. Ezeket a készítményeket a gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhetjük, illetve újabban némelyiket gyógyszertáron kívül is meg lehet vásárolni. A főbb termékek közül érdemes megemlíteni itt a meghűlés-megfázás kezelésére szolgáló készítményeket, a gombásodás elleni szereket, vagy éppen a fájdalomcsillapítókat.

Külön részleg foglalkozik a látás problémáival, ez a Ciba Vision nevű divíziónk. Termékeiket - például kontaktlencséket, kontaktlencse-ápoló készítményeket - minden nap több százezren használják.

Manapság egyre inkább előtérbe kerülnek azok a készítmények, amelyeknek már lejárt a szabadalmi védettségük, tehát bárki gyárthatja őket. Ezek a szerek hatóanyagukban teljesen megegyeznek a korábbival, viszont sokkal kedvezőbb az áruk. Ezeket az úgynevezett generikus készítményeket a Sandoz nevű részlegünk forgalmazza, amely nevét az elődcégtől örökölte.

Az eddig említettektől kisebb üzletág a vakcinák és diagnosztikus készítmények gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Vaccines & Diagnostics. Ennek főbb termékei a tetanusz és a kullancs-encephalitis elleni vakcinák.

S végül, az emberi gyógyításban alkalmazott készítmények állatgyógyászati célú változatait az állategészségügyi részleg forgalmazza. Termékeik között egyaránt található kisállatoknak és haszonállatoknak készülő gyógyszer is.

Milyen jellegű problémákra kínál megoldást a Novartis termékskálája, és melyek a vezető termékeik?

A Novartis portfóliója rendkívül széles. Ezt a tényt kiemelten fontossá teszi az, hogy Magyarországon a várható élettartam jelentősen alacsonyabb, mint az OECD országok átlaga. Évekkel alacsonyabb várható élettartamunk nemcsak életmódunk következménye, hanem kiemelendő még az egészséghez való hozzáállás problémája, illetve a hazai egészségügyi ellátás gondjai is. A széles termékskála éppen ezért rendkívül fontos, ha igazi eredményeket akarunk elérni, nemcsak a pénzügyi mutatók, hanem a lakosság egészségügyi állapota terén is.

Kulcsfontosságú területekként azokat a problémákat, betegségeket kezeljük, amelyek a halálozási lista élén állnak. Ilyen például a szív- és érrendszeri, vagy éppen a daganatos betegségek területe, amelyekre többféle készítményt is kínálunk. Természetesen nem kizárólag a gyógyszeres kezelésben látjuk a megoldást, hanem a prevenció és a szűrés területén is van még mit tenni ebben a két nagy csoportban.

A hétköznap kisebb-nagyobb betegségeire, panaszaira is kínálunk gyógyszereket, ilyen például a reumatológia betegségek csoportja, a bőrgyógyászati panaszok vagy éppen a csontritkulás. De a szemészeti megbetegedések vagy éppen az immunrendszeri problémák kezelésére is rendelkezünk készítményekkel. Ezek a cégünk szempontjából is kiemelten fontosak, mert így több lábon állunk, nem egy készítményre helyezzük a hangsúlyt.

Mi a helyzet a vény nélkül kapható készítményekkel?

Ahogy azt már említettem, főleg a meghűlés-megfázás kezelésére és fájdalomcsillapításra kínálunk készítményeket. Az előbbiek közül talán sokaknak ismerős a Neo-Citran termékcsalád, a fájdalomcsillapítókból pedig az ízületi fájdalmak kezelésére szolgáló Voltaren-család termékeit említhetném. Évek óta forgalmazzuk a bőr- és körömgombásodás elleni Lamisil termékcsaládot, és a közelmúltban két új szemészeti készítmény is bővítette a kínálatot: a szemszárazság elleni GenTeal és a Vitalux.

Mire irányul jelenleg a legnagyobb figyelem a kutatás-fejlesztés során a Novartisnál?

2007-ben a vállalatcsoport 6,4 milliárd dollárt költött kutatás-fejlesztésre. Ez a számok szintjén is komoly összeg, de a Novartisnál mindig is fontosnak tartottuk, hogy készítményeink a gyógyulást, az egészséget szolgálják. Jelenleg a központi idegrendszert érintő problémák mellett a daganatos betegségek és a kardiovaszkuláris problémák állnak fókuszban a kutatások terén. Kisebb intenzitással, de szintén jelentős kutatások zajlanak még a diabétesz és a reumatológiai megbetegedések területén is. S végül nem szabad megfeledkeznünk a biotechnológiáról, amely új fejezetet nyitott a gyógyszerkutatás- és fejlesztés történetében. A Novartis ezen a téren is vezető szerepre törekszik.

Milyen társadalmi-egészségügyi programokban vesz részt a Novartis Magyarországon, és milyenek az ezekhez fűződő tapasztalatok?

Hosszú évek óta támogatjuk a Magyar Hipertónia Társaság "Éljen 140/90 alatt!" elnevezésű programját. Ez a kezdeményezés a magasvérnyomás-betegség megfelelő kezelésére szeretné felhívni az emberek figyelmét, így csökkenthető lehet az ehhez kapcsolódó szövődmények, halálozások száma. Több tízezer ember vett már részt a különböző programjainkon, és biztató adatokat kaptunk az eredményességéről is.

A Parkinson-kóros betegek sokkal kevesebben vannak, mint a hipertóniában szenvedők, de szintén nagyon fontosak számunkra. A nehezen kezelhető betegség, az orvos és a beteg számára is sok időt igénylő kezelések tették számunkra világossá, hogy ezen a téren is cselekednünk kell. Így indult el a "Fogom a kezed" című program, amely célul tűzte ki, hogy a betegek meg tudják értetni, jeleníteni problémáikat a kezelőorvosnak, egy közös nyelvet beszélve. Az orvosok szempontjából fontos, hogy ők is időben felismerhessék, mikor kell terápiát váltani, és így együtt hogyan tudják javítani a beteg életminőségét.

A nagyobb programok mellett számos kisebb, de hasonlóan fontos programban veszünk részt. Ilyen például az onkológia betegségekkel kapcsolatos prevenciós, ismeretterjesztő és figyelemfelhívó programok. Ezen a téren van még mit tenni, mivel a legutóbbi Állami Számvevőszéki jelentés szerint nem jelentkeznek elegen a szűrésekre! A népesség körben legalább 70%-ot kellene elérni a szűrésre jelentkezők számának, ez ma még sokkal alacsonyabb. Ha például az emlőrák szempontjából veszélyeztetett korosztály minden tagja részt venne szűrésen, a halálozást egy csapásra ötödével lehetne csökkenteni!

Végül arról kérdezzük, hogy került Ön a Novartis élére, és milyen felelősséget jelent egy ilyen cég igazgatása?

Gyakorlatilag itt, a cégben "nőttem fel". Jól ismerem a céget belülről, hiszen az orvoslátogatói munka után számos vezető pozícióban dolgoztam. A 2007 során bekövetkezett gyógyszerpiaci változások nagyon bonyolult képet mutattak, és ennek jelentős hatása volt abban, hogy egy képzett és a helyzetet nagyon jól ismerő embert bízzanak meg a cég vezetésével, aki gyorsan tud reagálni. Természetesen nemcsak a külső környezet hatása számított, hanem az eddigi munkám elismerésének is érzem kinevezésemet. A felelősség ugyanolyan, mintha külföldi cégvezető lenne, azonban valahol mégis más. Sokkal inkább a bőrömön érzem a társadalmi problémákat, amit egy külföldi nem annyira fog magáénak tudni. Ők is érzik azt, hogy stratégiailag mit kell bevállalni, hogy partnerkapcsolatban legyenek az egészségügyi döntéshozókkal - így stratégiailag jól vezetnek, de egy magyar sokkal jobban együtt tud működni az egészségügyi rendszerrel, hosszú távú szempontokat is figyelembe véve. Számomra mindig is az volt a fontos, hogy az egészségügy - akár piaci, akár emberi szempontból nézve - átlátható "terep" legyen, ahol egyenlők a feltételek és ahol választási lehetőség van a kezelési lehetőségekben. Mindenkinek legyen jogosultsága a megfelelő kezelési szintre, és arra, hogy bármelyik intézménybe eljuthasson, ahol problémáját kezelni tudják. Természetesen ehhez a finanszírozási oldalnak is át kell alakulnia. Számomra nem mindegy, hogy gyermekeim probléma esetén biztos ellátásra számíthatnak, vagy csak kapcsolati hálón keresztül juthatnak be a kórházakba.

Szolyák Tamás Gyógyszerész, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi karán végzett 1992-ben. 15 éve dolgozik a Novartis-nál, 1992-ben orvoslátogatóként csatlakozott a Ciba Geigy-hez, amely a Novartis egyik jogelődje. Később számos vezető pozíciót tölt be a cégnél, többek között foglalkozott a szív- és érrendszeri készítmények területével is. 2007. november 1-jétől a Novartis Hungária Kft. ügyvezető igazgatójaként vezeti a vállalatot. Házas, négy fiú és egy kislány boldog édesapja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció