Műtéti robotok: ennyi embert öltek meg?

14 év alatt 144 halálesetet és csaknem 1400 sérülést okoztak a műtétek során használt robotok az Egyesült Államokban, állítja egy több amerikai szerv által végzett kutatás.

Az MIT, a University of Illinois és a Rush University Medical Center kutatása 1,7 millió átvizsgált eset között talált ennyi hibát – ezeket pedig olyan malőrök okozták, mint például a páciens testébe hullott idegentestek, a szöveti károsodást okozó szikrázás vagy a rendszerhiba miatt elhúzódó műtétek .

Da Vinci, a robotsebész a Telki Kórházban egy 62 éves magyar férfi műtétjénél mutatkozott be először a magyar urológus szakembereknek. Kattintson! A számokból látszik, hogy a nem kívánt eseteknek aránya minimális, de önmagában a tény, hogy előfordulnak ilyenek, azt jelenti, a gyártóknak és üzemeltetőknek sokkal jobban kell teljesíteniük, mindehhez pedig jobb technikai fejlesztések szükségesek.

Az viszont már szakmai ellenérzésre adhat okot, hogy az FDA-hoz (azaz az amerikai Élelmezési és Gyógyszerügyi Hivatalhoz) beérkező esettanulmányok, amelyekből a kutatás készült, a legtöbb esetben nem egyértelműsítik, hogy a halálesetek és a sérülések kifejezetten a gépek miatt történtek-e. Az egyértelműen kiderült, hogy 5 haláleset és 436 sérülés az operáció közben történt technikai hiba miatt következett be: 1 haláleset és 119 sérülés amiatt, hogy a felnyitott testbe törött vagy elégett részek estek, 2 haláleset és 52 sérülés amiatt, hogy a gépek ki-be kapcsoltak, illetve maguktól kezdtek el mozogni vagy működni, 193 sérülés pedig szikrázás miatt.

Ezzel kapcsolatban a kutatók is megjegyezték, hogy sokat javítana a statisztikákon és a helyzetkezelésen is, ha a műtőscsoport tagjainak megtanítanák, mit kell tenni akkor, ha a gépek meghibásodnak, hogyan lehet azokat működésképtelenné tenni, újraindítani, illetve finomhangolni ahhoz, hogy be lehessen fejezni velük a műtétet. Problémát jelent az is, hogy a kutatók nem vizsgálták meg azon műtétek sérülési, baleseti és elhalálozási rátáit, amelyeknél nem használtak robotokat.

Robotok segítségével pontosabban végezhetők el a műtétek, de előfordulnak sérülések is

A kutatók szerint az egy évben előforduló sérülések és halálesetek aránya beavatkozásonként 2007 óta nem változott. A beüzemelt egészségügyi robotrendszerek száma viszont exponenciálisan nő, ez pedig azt jelenti, hogy évente egyre több problémás esettel találkozhatunk. A kutatók szerint a problémák általában a szívet, a tüdőt, a fejet és a nyakat érintő műtéteknél jelentkeznek.

Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a robotrendszerek segítségével apróbb és pontosabb vágásokat lehet ejteni, ennek köszönhetően pedig rövidebb a páciensek felépülési ideje, kevesebb az elfertőződési eset, és a műtéti hegek is jóval kisebbek.

Forrás: BBC.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)