Mutatjuk, mikor adhatunk vért

Az ünnepi időszak legtöbbünknek a finom sütemények sütését, a karácsonyfa díszítését és a szeretteink körében töltött meghitt órákat jelenti. Vannak azonban olyan embertársaink, akik ekkor is a gyógyulásukra várnak a kórházakban. Segítsük hát véradásunkkal a felépülésüket, hogy ők is mihamarabb a szeretteik körében lehessenek.

A biztonságos hazai vérkészlet fenntartása érdekében véradásra hív mindenkit az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt. Az idei, hatnapos karácsonyi időszakban ez különösen fontos, hiszen a legrövidebb lejáratú készítmények felhasználhatósága öt nap. Ezért a megyeszékhelyeken és Budapesten található intézmények december 23-án, 27-én, 30-án és 31-én is nyitva tartanak, a Magyar Vöröskereszt pedig rendkívüli véradást szervez december 30-án a budapesti székházában.

véradás, ünnepi időszak, vér, életmentés,
véradás, ünnepi időszak, vér, életmentés,

Azokat, akik december 13-e és 23-e között - akár az állandó helyszínek egyikén, akár a kitelepült véradásokon - vért adnak, egy csomag szaloncukorral ajándékozzák meg. Akik pedig december 27-én, 30-án vagy 31-én adnak vért, azokat szerencsehozó lencsével várják.

Ki adhat vért?

Napi 1600 véradásra lenne szükség - részletek itt!

Ahogy már korábban is megírtuk, jelenleg a minimum 50 kilogrammos testsúllyal rendelkező 18 és 65 év közöttiek adhatnak vért. Véradáshoz szükség van a lakcímkártyára, a személyi igazolványra vagy más fényképes igazolványra, valamint a TAJ-számra. Két véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie. Fontos, hogy véradás előtt és után a donor elegendő folyadékot igyon.

A véradás napján nem tanácsos sportolni. Menstruáció alatt nem szabad vért adni, illetve előtte és utána is érdemes várni 1-2 napot. Fontos továbbá, tetováltatás vagy testékszer behelyezése után minimum fél évet várni kell. Egy alkalommal 450 milliliter vért vesznek le, amelyből háromféle készítményt állítanak elő.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső