Működjön együtt orvosával

Ha igazán aggódunk egészségünkkel kapcsolatban, lehet, hogy zavarunkban, szorongásunk miatt nem úgy "sül el" az orvossal való találkozás, ahogy szeretnénk. Fontos dolgokra nem merünk rákérdezni, vagy egyszerűen elfelejtjük.

Hogy az orvossal való találkozás hasznos, előrevivő és megnyugtató legyen, érdemes megszívlelni néhány dolgot. Az összeállítás elsősorban idős, feledékeny betegek tájékoztatására készült, de valószínűleg, mindenki hasznát veszi.

Dolgunkat nehezíti, hogy az orvos csak korlátozott időt tud szentelni betegeire. Ön viszont tud tenni annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozza ki minden egyes vizsgálatból - azzal, hogy felkészül. Kutatások is megerősítik azt, hogy a tájékozott beteg jobb minőségű egészségügyi ellátásban részesül, mintha ezt elmulasztja.

Hogyan hozhatja ki a legtöbbet minden további vizsgálatból?

A vizsgálat előtt: Jegyzetfüzetben rögzítse a saját (vagy gondozottja) magatartásában és gyógyszerezésében bekövetkezett minden változást. Jegyezze fel kérdéseit és aggályait, amelyek a legutóbbi orvosi vizsgálat óta jutottak eszébe. Az orvoshoz történő elindulása előtt, nézze át az összes információt, amit az előző vizsgálat óta összegyűjtött. Írja le az Önt leginkább foglalkoztató és aggasztó három dolgot. Így nem kell attól tartania, hogy elfelejti őket, és az is biztos, hogy a vizsgálat során megbeszélik az Ön számára legfontosabb három kérdést.

Mi aggaszthatja például?

 • Ha a tüneteiben változás állt be
 • Az általános egészségi állapota
 • A gondozója egészségi állapota
 • Segítségre lenne szüksége

A vizsgálat közben: Kérdezzen bátran! Ha bármi nem világos, addig tegyen föl kérdéseket, amíg tökéletesen meg nem ért mindent. Nyugodtan mondja el orvosának az Ön nézőpontját is! Vizsgálat közben jegyzeteljen! A vizsgálat végén, a jegyzetei segítségével mondja vissza orvosának, amit megértett. Így alkalmat ad az orvosnak, hogy helyesbítse, ha valamit tévesen írt fel, vagy megismételje, ami esetleg kimaradt.

Kérdezze meg orvosától!

Különösen, akkor célszerűek a következő kérdések, ha krónikus betegségről van szó:

 • Mit jelent ez a diagnózis?
 • El tudná magyarázni úgy, hogy én is könnyen megértsem?
 • Van rá kezelés?
 • Mire számítsunk a közeljövőben és hosszabb távon?
 • Milyen gyakran jöjjek ellenőrző vizsgálatra?
 • Van önnek írásos anyaga erről a betegségről? Ha nincs, akkor kihez fordulhatok ez ügyben?
 • Az otthoni körülményekben mit és hogyan változtassunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük a helyzetet és növeljük a biztonságot?
 • Létezik-e valamilyen szervezet vagy szolgáltatás a segítségnyújtásban?

Mielőtt távozik, ne felejtse el megbeszélni a következő vizsgálat időpontját, amennyiben szükséges!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció