Most még nagyobb szükség van a véradókra

Az idei nyáron több kihívással is szembe kell néznie a véradás ügyének. Bár a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyezetnek már vége, most a járványügyi készültség mellett kezdődik az év egyik legkritikusabb időszaka.

A koronavírus okozta helyzet miatt jelentősen csökkent a véradások és a donorok száma, ráadásul a július-augusztus az egyik legkritikusabb időszak a véradásban a szabadságolások miatt. A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői ezért azt kérik, hogy aki csak teheti, adjon vért júliusban.

véradás, önkéntes véradók,
Most még nagyobb szükség van a véradókra. Fotó: Magyar Vöröskereszt

Nagy szükség van a véradókra

Az idei nyáron tehát a korábbinál is nagyobb figyelem fordul az önkéntes véradók toborzására. Nem véletlen, hogy még akár értékes nyereményeket is felajánlanak az önzetlen adományért cserébe. A júliusi Hajdú-Bihar megyei véradásokon résztvevők között például mozijegyeket, ajándékualványokat és wellness pihenést sorsolnak ki, valamint sok helyen édességgel és tombolanyereményekkel is várják a véradókat. További részletek a szervezet oldalán .

véradás

A segítő szándék a lényeg

Ki adhat vért? A válaszért kattintson ide!

Közleményében ugyanakkor azt is kiemeli a szervezet: tudják, hogy a donorokat nem a meglepetések, hanem a segítő szándék vonzza. Ez azért is fontos, mert a betegek vagy sérültek ellátásához, valamint a műtétekhez szükséges vérkészítmények biztonságos mennyisége az önkéntes véradókon múlik. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a véradás tulajdonképpen a donoroknak is jó. A levett vér ugyanis minden alkalommal szűrésen esik át, így a véradók egészségi állapotát folyamatosan ellenőrzik.

Fontos tudnivalók

A véradáson bárki részt vehet, aki 18 és 65 év közötti, valamint akinek a testsúlya minimum 50 kilogramm. A regisztrációhoz a TAJ-kártyára és a személyazonosságot igazoló dokumentumokra van szükség. Fontos továbbá, hogy két véradás között legalább 56 napnak el kell telnie. Betegség és menstruáció ideje alatt azonban nem ajánlott vért adni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)