Mosolygó kórház a gyermekek testéért és lelkéért

A beteg gyermekeknek nemcsak a testével kell foglalkozni, hanem a lelkével is, mert a nevetésen, a jókedven keresztül a test hamarabb gyógyul - vallja ezt a Mosolygó Kórház Alapítvány. Mindent meg is mozgat, hogy a kis betegeket jókedvre derítse.

A mosoly kezdete

A budapesti székhelyű, kiemelten közhasznú Mosolygó Kórház Alapítványt 2004-ben alapította Csáky Bornemissza Éva grófnő. Az alapítvány kuratóriumának elnöke dr. Albert Royaards, holland jogász.

A kuratórium 12 tagja pedig több gyermekkórház, illetve általános kórház gyermek részlegének prominens vezetőiből áll. A kuratórium tagjai között találhatjuk például prof. dr. Tulassay Tivadart, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinika igazgatóját, prof. dr. Oláh Évát, a Debreceni Orvostudományi Egyetem, Gyermekklinika igazgatóját, vagy dr. Harmat Györgyöt, a Madarász Utcai Gyermekkórház főigazgató főorvosát is.

A szervezet sikeresen indított el Magyarországon egy olyan mozgalmat, amely arra hivatott, hogy segítse a beteg gyermekek gyógyulását. Ennek jegyében javítják a kórházban kezelt kis páciensek közérzetét zenészek, bohócok és más előadóművészek hathatós részvételével.

Az alapítvány továbbá céljául tűzte ki azt is, hogy anyagilag támogassa a gyermekkórházak jobb környezetének kialakítását, és a szükséges orvosi műszerek, illetve felszerelések beszerzését.

Mindent a gyermekekért

Az alapítvány azon munkálkodik, hogy számos eszközzel javítsa a beteg gyermekek hangulatát, közérzetét. A zenei előadásokra, a művészek és bűvészek bemutatóira rendkívül fogékonyak a kis betegek. Az előadások általában a kórházi ágyak mellett, vagy az udvaron és a társalgókban zajlanak. Ilyenkor a gyermekek arcán látni az örömöt, a boldogságot. Teljesen megfeledkeznek a betegségükről, a fájdalomról, a vidámság, az öröm és a nevetés lép a helyükbe. Az alapítvány mindemellett olyan orvosi felszerelések beszerzéséhez, életmentő berendezésekhez is gyűjt adományokat, amelyeket a gyermekkórházak nem tudnának maguknak előteremteni. Az alapítvány eddigi fennállása óta huszonhárom légzésfigyelő készüléket nyújtott át fővárosi és vidéki kórházaknak egyaránt. Jelenleg egy ún. pulzoximéter beszerzésére törekednek, mert ezzel az orvosi műszerrel is rengeteg kis betegen lehetne segíteni. Az alapítvány olyan kezelések finanszírozásában is részt vesz, amelyekre a magyar kórházaknak nincs megfelelő financiális forrása.

Közel kerülni a beteg gyerekekhez

Az alapítvány ars poetikája akár az is lehetne, hogy "kerüljünk közel a beteg gyermekekhez"- mondja az alapítvány elnöke. Nem csak anyagiakban próbál segíteni, hanem közelebb szeretne kerülni a beteg gyerekekhez, a lelkükhöz. Elvinni számukra művészeken, "kézművészeken" keresztül a jókedvet, a vidámságot és mosolyra fakasztani őket. A nevetésnek, a jó közérzetnek bizonyítottan jó hatása van az immunrendszerre, az egészségre, és ez gyorsíthatja a gyógyulás folyamatát. Az alapítvány rendkívül értékesnek tartja a gyerekekkel kialakított személyes kapcsolatot, amelyben tevékenyen részt vesznek egyetemisták és középiskolások is. Az alapítvány egyébként minden héten pszichológus-medikushallgatókat küld a beteg gyermekek ágya mellé.

Az alapítvány elnöke tekert a gyerekekért

Dr. Albert Royaards, az alapítvány elnöke kerékpárkörutat tett, felkereste hazánk 252 városának, és a főváros 23 kerületének polgármestereit. A több mint 6000 kilométeres körút négy hónapon át tartott, ez alatt adományokat gyűjtött a kórházak gyermekosztályai számára, illetve népszerűsítette az alapítvány tevékenységét.

Dr. Albert Royaards kérdésünkre elmondta, meglátása szerint Magyarországon sok a megoldásra váró feladat, amelyekkel mi nem nagyon tudunk megbirkózni. Ezért hozta létre a Mosolygó Kórház Alapítványt, hogy segítsen, ezért gyűjt adományokat a beteg gyermekek számára. A kétkerekes akció kiváló lehetőséget biztosított a figyelemfelkeltésre, a hazánkban lévő egészségügyet érintő problémák rivaldafénybe kerülésére. Dr. Albert Royaards bízik abban, hogy az ősszel megrendezendő, híres New York Maratonon is lehetőség lesz az alapítvány eszmeiségének a népszerűsítésére. Ott ugyanis több induló az alapítvány mezében teljesíti majd a távot, mutatva ezzel, hogy létezik egy alapítvány a világban, amely a saját eszközeivel próbál segíteni a beteg gyermekeken. Az alapítvány méltán lehet büszke arra, hogy több vidéki és fővárosi kórházban sikerült már értékes kapcsolatot kialakítania, és nem titkolt szándéka, hogy az alapítvány szellemiségét az országhatáron kívülre, nemzetközi színterekre is kiterjessze.

A Mosolygó Kórház Alapítvány számlaszáma:

ING Bank: 13700016 - 04321019

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció