MOK: "Sajnáljuk, hogy így történt"

Bár Áder János köztársasági elnök minden kérés és tiltakozás ellenére kihirdette az új tb-törvényt, a Magyar Orvosi Kamara ígéretet kapott arra, hogy a végrehajtási rendelet megalkotásába már bevonják őket. Kincses Gyula szerint sok a bizonytalanság.

Mint azt a HáziPatika.com is megírta, Áder János szerdán kihirdette az új tb-törvényt, amely számos ponton változást hoz majd az egészségügyben. Így például 2020. július elsejétől az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésének 3 havi elmaradása után az érintettek nem vehetik igénybe az államilag finanszírozott egészségügyi szolgáltatásokat.

Az új tb-törvény visszavonását követelik A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) embertelennek, a szolidaritás sárba tiprásának tartja a társadalombiztosítási ellátásról szóló új törvényt, ezért annak visszavonását követeli. Részletek itt.

A törvény éles vitákat generált az elmúlt napokban, többek között a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is megfogalmazta a várható történésekkel kapcsolatos aggályait. A friss fejleményekről a szervezet elnöke, Kincses Gyula azt nyilatkozta a Hvg.hu-nak, hogy sajnálják, hogy Áder János aláírta a törvényt, szerették volna ugyanis, ha visszaküldi a parlamentnek megfontolásra.

Kincses Gyula azt mondta: a végrehajtási rendelet kidolgozásába bevonják a MOK-ot
Kincses Gyula azt mondta: a végrehajtási rendelet kidolgozásába bevonják a MOK-ot

Ígéretet kaptak

Kincses a lapnak elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) ígéretet kaptak arra, hogy a végrehajtási rendelet kidolgozásába már bevonják a MOK-ot, ebben a munkában próbálják majd a betegek és orvosok érdekeit érvényesíteni. Kérdés, hogy egy végrehajtási rendelettel mi korrigálható.

A szakember szerint nem tudni, hogy a nem fizetőre úgy tekint-e a rendszer, mint aki biztosított, csak nem jogosult az ellátásra, (tehát a rendszeren belül van), vagy "ki van dobva". Ha utóbbi - ahogy többek szerint ez olvasható ki a törvényből -, akkor csak piaci alapon lehet díjat felszámolni az ellátásáért. A MOK elnöke kiemelte: egyelőre az sem világos, hazaküldhetik-e az érintetteket a társadalombiztosítás által finanszírozott rendelésről azzal, hogy eleve menjen magánellátásba.

Arról, hogy mikor kezdődhet az egyeztetés a rendeletről, egyelőre nincsenek információk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő