Mit tanulhatunk a homeopátiából?

Mit hasznosíthat a modern orvostudomány a homeopátiából? - teszi fel a kérdést gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tévhitek, rémhírek oszlatásának céljából létrehozott Ködpiszkáló blog.

Nem megy bele a homeopátiával kapcsolatban az utóbbi időkben újra fellángolt vitákba, sem érveket sem ellenérveket nem kíván ahhoz szolgáltatni, csupán azt kívánja felvázolni, mi befolyásolta a homeopátia sorsának alakulását az utóbbi években, évtizedekben, s reálisan milyen célok tűzhetőek ki (rövid távon) a módszer pozíciójának megváltoztatásával kapcsolatban - kezdi blogbejegyzését Csupor Dezső, a Ködpiszkáló blog szerzője.
A homeopátia európai találmány, atyja Samuel Hahnemann német orvos, aki a 19. század hajnalán egy ártalmatlan, ámde hatásos gyógymód kidolgozását kísérelte meg - idézi fel. Ma már tudjuk (bizonyított), hogy a homeopátiás szerek készítésének legfontosabb lépése, a potenciális (többlépéses speciális hígítás) semmit nem tesz hozzá a hatásossághoz, viszont megfelelő hígítási szint mellett alkalmas arra, hogy az alapanyag esetleges nemkívánatos hatásaival együtt kívánatos biológiai aktivitásait is megszüntesse - szögezi a le a szerző.


A homeopátia az elmúlt 200 évben nem sokat haladt előre, hacsak azt nem tekintjük haladásnak, hogy a felhasznált alapanyagok köre szépen lassan bővült, és a "hatásmechanizmus" magyarázatára egyre cizelláltabb, de minden tudományos alapot nélkülöző elméletek jelentek meg - írja.

Egy lényeges dolog azonban változott: a homeopátia iparrá és igen jó üzletté vált. Az európai piac éves forgalma több mint 300 milliárd forint (egy fogyasztó átlagosan 4 eurót költ évente, ami a vény nélküli gyógyszervásárlások nagyjából 7 százalékát jelenti).

Egyre népszerűbbé válik a homeopátiás szerek használata

Egyre népszerűbbé válik a homeopátiás szerek használata


Vajon miért választanak az emberek egy bizonyítottan hatástalan szert a gyógyulás reményében - teszi fel a kérdést. A válaszok között van két fontos tényező: a betegségek emberi oldala, illetve hogy az, hogy az alternatív módszerek (így a homeopátia) jó érzékkel használják ki a napjaink egészségügyi ellátásának gyengeségeit. Míg a túlzsúfolt rendelőkben gyakran nem jut elegendő idő és figyelem a betegekre, akik így megfelelő tájékoztatást sem kapnak a felírt gyógyszerről, az esetleges mellékhatásokról, addig valamilyen alternatív gyógyásznál időt, figyelmet, empátiát tapasztal, ráadásul olyan gyógymódot ajánlanak neki, ami hatásosabb a gyógyszereknél, akkor is segít, amikor azok már nem, és mindenek tetejébe még a mellékhatásoktól is mentes.

Éppen ezért a homeopátia betiltásának követelés helyett értelmesebb lehet arra koncentrálni, mi hasznosítható a módszerből a modern orvoslás számára. A szerekből nem sok, de a fenti szemlélet mindenképpen. A homeopátiával kapcsolatban gyakran elhangzik, hogy csak placebóhatása van, márpedig az nem lekicsinylendő - írja Csupor Dezső. Ha okosan használják, a legmodernebb gyógyszerek hatását is képes fokozni, ha pedig figyelmen kívül hagyják, a bizonyítottan hatásos szerek eredményességét is rontja.

Ha tehát az orvos bizalmat ébreszt önmaga és az alkalmazott kezelés iránt, nagyobb a siker esélye, ha viszont személytelenül bánik a beteggel, nem magyarázza el a szer várható hatását, vagy ha éppenséggel gorombán bánik a pácienssel, a legújabb, legdrágább gyógyszer is elvesztheti hatásának egy részét.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +32 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gyengén vagy közepsen felhős lesz az ég, elvétve lehet csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag