Mit ne csináljunk műtét előtt?

Sokat számít, hogy mit csinálunk egy operáció előtti órákban vagy napokban - Angliában például minden tizedik percben le kell mondani egy műtétet, mert a páciensek nem azt tették, amit az orvos előírt nekik. Adódnak olyan problémák is, amelyek ugyan nem vezetnek lemondott műtéthez, de igen kellemetlenek lehetnek Ezekből mutatunk néhányat.

Ne borotváljuk le a lábunkat!

Sokan azt hiszik, jót tesznek egy lábműtét előtt azzal, hogy leborotválják a szőrt a lábukról. Korántsem - ezzel ugyanis olyan mikroszkopikus sebeket és vágásokat ejtünk lábunkon, amiken keresztül megnő a fertőzés veszélye. A legjobb borotválkozási időpont közvetlenül a műtét előtt van és ezt az egészségügyi dolgozóknak kell elvégezniük. (Az Archives of Surgery szaklap 1983-as tanulmánya arról számol be, hogy "jelentősen kevesebb" fertőzést tapasztaltak a közvetlenül a műtét előtt borotvált betegeknél.) Ha a műtét után egy hétig nem borotválkozunk, azalatt az idő alatt a lábon esett sérülések legtöbbje begyógyul, így nem is kell a fertőzés miatt aggódnunk.

Ne akarjunk lefogyni!

Azt mondaná a logika, hogy tanácsos lefogyni műtét előtt, ha túlsúlyosak vagyunk, ellenkező esetben problémáink lehetnek az altatásnál (mert nagyobb dózisra van szüskégünk), nagyobb a fertőzésveszély (a zsír nincs jól ellátva vérrel, így több idő kell ahhoz, hogy sebeink begyógyuljanak) és a mélyvénás trombózis veszélye is. Ha azonban túl gyorsan fogyunk (heti egy kilónál többet), izomtömeget is veszítünk, mivel a test nem kapja meg a szükséges energiát, így az izmokat alkotó fehérjéket is elkezdi lebontani. Emiatt a szervezet legyengül, ami egy műtét utáni lábadozás esetén nem szerencsés.

Mikor enyhülnek a műtéti fájdalmak? Operáció után elkerülhetetlen a fájdalom érzése, hiszen ez természetes velejárója a sebgyógyulásnak. De meddig normális a fájdalom, és mikortól tekinthető krónikusnak? Kattintson!

Írjuk fel, hogy mit kell szednünk!

A betegek sokszor összekeverik, hogy mikor mit kell szedniük . Gyakran keverik például a vérhígítókat a vérnyomáscsökkentő tablettákkal, emiatt sokszor öntudatlanul növelik esélyüket a stroke-ra és a vérzés esélye is nagyobb lehet ilyenkor. Írjuk fel, hogy mit kell szednünk vagy akár kérjük meg egy barátunkat vagy hozzátartozónkat, hogy jöjjön velünk és ő is jegyzeteljen. Ha nem értünk valamit az orvossal folytatott megbeszélés során, kérdezzünk rá ott helyben. Azt is fontos megbeszélni orvosunkkal, hogy mit eszünk - a fokhagyma, ginzeng és gyömbér például fokozza a vérzés esélyét.

Műtét előtt érdemes sorra venni, mit ne csináljunk

Műtét előtt érdemes sorra venni, mit ne csináljunk

Ne rágózzunk!

Műtét előtt nem szabad szilárd ételt ennünk, ugyanis gyomrunknak üresnek kell lennie, ellenkező esetben az is megtörténhet, hogy altatás közben akarunk hányni, ez pedig halálhoz is vezethet. Mégis vannak olyanok, akik csalnak és rágógumiznak azért, mert így legalább az evés illúziója megmarad. Csakhogy ezt a szervezet is így érzi, várja az ételt, ezért extra gyomorsavat termel. Az altatás után pedig gyomrunk záróizmai ellazulnak, nagyobb esélye van annak, hogy minden visszajön belőle - és ha a sav a tüdőnkbe kerül, abba jobb nem belegondolni. Mindenképpen egyeztessünk orvosunkkal vagy a személyzettel, hogy műtét előtt mit és mennyit ihatunk és ehetünk és tartsuk magunkat ehhez! Mostanában azt javasolják, hogy műtét előtt édes, tiszta folyadékokat igyunk, például cukros teát, mert ebben van némi kalória is.

Figyeljünk a higiéniánkra!

Jobb, ha nem előző este megyünk tusolni, hanem közvetlenül a műtét előtt. Bőven lehet ugyanis, hogy műtét után legalább egy napig nem lesz esélyünk tusolni. Körmeinket is le kell vágnunk, mert a hosszabb köröm alatt több piszok lehet és ez fokozhatja a fertőzést, de a manikűrt kerüljük, mert az ujjakra helyezett véroxigénmérőket megzavarhatja a körömlakk.

Legyen nálunk extra fogkefe!

Mindig két fogkefe legyen nálunk. Mindig jó, ha van nálunk egy, ha a másik eltűnik vagy leesik a földre. Tanácsos amúgy operáció után másik fogkefét használni, ugyanis lehet, hogy a műtét miatt gyengébb az immunrendszerünk és az előző fogkefénken lévő kórokozók problémát okozhatnak legyengült szervezetünknek.

Ne dohányozzunk legalább egy napig a műtét előtt!

Már az is felgyorsíthatja felépülésünket, ha a műtét előtti 24 órában már dohányozunk. A dohányzás ugyanis megterheli a tüdőt, így az könnyebben fertőződik meg. Nem véletlen, hogy a dohányosoknál gyakoribb a műtét utáni tüdőkomplikáció. De emellett a dohányzás még be is sűríti a vérünket, emiatt pedig lassabban jut el a vér a szövetekhez az operáció alatt.

Tervezzünk előre!

Műtétek előtt egyébként is idegesek vagyunk, de a túl sok idegeskedés annyira is megemelheti vérnyomásunkat, hogy el kell halasztani az operációt. A páciensek egyik legnagyobb idegességforrása az, hogy háziállataikra nem figyelt senki. Fontos ilyenkor előre tervezni. Az ideges embereket ugyanis nemcsak nehezebb altatni, hanem kisebb a fájdalomtűrő képességük is, úgyhogy műtét után több gyógyszerre van szükségük, ez pedig mellékhatásokkal járhat.

Ne kérdezzük meg, hogy milyen hosszú lesz a műtét!

Érdekes módon a páciensek sokkal gyakrabban kérdezik meg azt, hogy milyen hosszú műtét , mint azt, hogy mennyi időre van szükség ahhoz, hogy visszaálljon életük a normális kerékvágásba. Pedig az altatásban az időérzékelés szempontjából mindegy, hogy egy vagy tíz órán keresztül tart-e a műtét. A test számára viszont komoly trauma, hogy elaltatják, felvágják, majd összerakják, az emberek mégis meglepődnek azon, hogy 2-3 hét elteltével még mindig fáradtak.

Forrás: Daily Mail

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: