Mit kell tudni a baleseti adóról?

Kiss Verus

2012. január 1-jétől bevezették az úgynevezett baleseti adót, amely minden autóst érint. Cikkünk az új adóval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismerteti.

A baleseti adó egy új adónem, aminek bevezetésére az egészségügyi források bővítése érdekében került sor. A baleseti adóra vonatkozó részletes szabályokat a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény (Neta tv.) tartalmazza. Az új adó esetében az adókötelezettség azokat érinti, akiknek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) kell kötniük, azaz az adót a szerződést kötő személy vagy szervezet fizeti meg - vagyis minden hazai jármű tulajdonosa vagy üzembentartója. A baleseti adófizetési kötelezettség a biztosítási időszak első napján keletkezik és utolsó napján szűnik meg, tehát a KGFB- szerződés érvényességének ideje alatt fennáll.

Mikortól kell fizetni?

Az adót a biztosítók állapítják meg, illetve szedik be az ügyfelektől, majd utalják tovább az állam részére. A megállapított baleseti adó legelőször 2012. január 1-jén vagy - a szerződéshez igazodóan - későbbi időpontban esedékes, azt alapesetben a biztosítási díjjal, díjrészlettel együtt kell a biztosítónak befizetni. Az adó kiszabása a biztosítási díjfizetés rendszerességéhez igazodik, vagyis, ha a KGFB- díjat negyedéves rendszerességgel fizetjük, az éves baleseti adó arányos részét is negyedévente fogja beszedni a biztosító.
Ügyintézés

Amennyiben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra szerződő ügyfél megfizette a biztosító által megállapított baleseti adót és biztosítási díjat, nincs további tennivalója, az adó központi befizetését és bevallását a biztosító intézi. A vonatkozó törvénynek megfelelően, ha az üzembentartó díj nem fizetése miatt a szerződés megszűnik, a fedezetlen időszakra az üzemben tartó utólag fedezetlenségi díjat köteles fizetni. A baleseti adót a fedezetlenség időtartamára is meg kell fizetni, de ilyenkor a "normál" biztosítási díjnál jóval magasabb fedezetlenségi díj után kell leróni az adót is.

Mennyi az annyi?

Az adó alapja az éves kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díj. Az adó mértéke főszabály szerint az éves KGFB- díj 30 százaléka. Van azonban egy felső korlát, mely szerint az éves adó legfeljebb 83 forint/nap/gépjármű lehet, amit a biztosítónak a kockázatviselésével érintett időtartam minden napjára fel kell számítania. 2012-ben a baleseti adó így egy gépjármű esetében maximum 83 x 366 = 30 378 Ft lehet, amennyiben a KGFB- szerződés 2012. január elsejétől december 31-ig folyamatosan fennáll. Határozott tartamú biztosítási szerződések esetében az adó alapja a határozott időtartamra megállapított egyszeri biztosítási díj.

Jó tudni!

Ha a biztosítási díj nemfizetése miatt a gépjárművet a forgalomból kivonják, akkor az adókötelezettség a gépjármű forgalomból való kivonása napján megszűnik, azonban az addig felhalmozott adótartozást ettől függetlenül rendezni kell.A témát még februárban folytatjuk. Ki mennyit fizet pontosan? Mi történik "egyedi" esetekben? Mi a teendő, ha elmulasztjuk a befizetést?

További információk: A fedezetlenségi díjtételek mértékéről a MABISZ honlapján (www.mabisz.hu) az Ügyfélszolgálat menüpont alatt tájékozódhatunk. Az adóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat az állami adóhatóság (www.nav.hu) látja el.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+8, +14 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban pénteken délelőtt nyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de keleten többfelé még borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag