Mit kell tudni a baleseti adóról?

Kiss Verus

2012. január 1-jétől bevezették az úgynevezett baleseti adót, amely minden autóst érint. Cikkünk az új adóval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismerteti.

A baleseti adó egy új adónem, aminek bevezetésére az egészségügyi források bővítése érdekében került sor. A baleseti adóra vonatkozó részletes szabályokat a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény (Neta tv.) tartalmazza. Az új adó esetében az adókötelezettség azokat érinti, akiknek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) kell kötniük, azaz az adót a szerződést kötő személy vagy szervezet fizeti meg - vagyis minden hazai jármű tulajdonosa vagy üzembentartója. A baleseti adófizetési kötelezettség a biztosítási időszak első napján keletkezik és utolsó napján szűnik meg, tehát a KGFB- szerződés érvényességének ideje alatt fennáll.

Mikortól kell fizetni?

Az adót a biztosítók állapítják meg, illetve szedik be az ügyfelektől, majd utalják tovább az állam részére. A megállapított baleseti adó legelőször 2012. január 1-jén vagy - a szerződéshez igazodóan - későbbi időpontban esedékes, azt alapesetben a biztosítási díjjal, díjrészlettel együtt kell a biztosítónak befizetni. Az adó kiszabása a biztosítási díjfizetés rendszerességéhez igazodik, vagyis, ha a KGFB- díjat negyedéves rendszerességgel fizetjük, az éves baleseti adó arányos részét is negyedévente fogja beszedni a biztosító.
Ügyintézés

Amennyiben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra szerződő ügyfél megfizette a biztosító által megállapított baleseti adót és biztosítási díjat, nincs további tennivalója, az adó központi befizetését és bevallását a biztosító intézi. A vonatkozó törvénynek megfelelően, ha az üzembentartó díj nem fizetése miatt a szerződés megszűnik, a fedezetlen időszakra az üzemben tartó utólag fedezetlenségi díjat köteles fizetni. A baleseti adót a fedezetlenség időtartamára is meg kell fizetni, de ilyenkor a "normál" biztosítási díjnál jóval magasabb fedezetlenségi díj után kell leróni az adót is.

Mennyi az annyi?

Az adó alapja az éves kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díj. Az adó mértéke főszabály szerint az éves KGFB- díj 30 százaléka. Van azonban egy felső korlát, mely szerint az éves adó legfeljebb 83 forint/nap/gépjármű lehet, amit a biztosítónak a kockázatviselésével érintett időtartam minden napjára fel kell számítania. 2012-ben a baleseti adó így egy gépjármű esetében maximum 83 x 366 = 30 378 Ft lehet, amennyiben a KGFB- szerződés 2012. január elsejétől december 31-ig folyamatosan fennáll. Határozott tartamú biztosítási szerződések esetében az adó alapja a határozott időtartamra megállapított egyszeri biztosítási díj.

Jó tudni!

Ha a biztosítási díj nemfizetése miatt a gépjárművet a forgalomból kivonják, akkor az adókötelezettség a gépjármű forgalomból való kivonása napján megszűnik, azonban az addig felhalmozott adótartozást ettől függetlenül rendezni kell.A témát még februárban folytatjuk. Ki mennyit fizet pontosan? Mi történik "egyedi" esetekben? Mi a teendő, ha elmulasztjuk a befizetést?

További információk: A fedezetlenségi díjtételek mértékéről a MABISZ honlapján (www.mabisz.hu) az Ügyfélszolgálat menüpont alatt tájékozódhatunk. Az adóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat az állami adóhatóság (www.nav.hu) látja el.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt a Dunántúlon közepesen gomolyfelhős, másutt gyengén fátyolfelhős vagy derült idő várható csapadék nélkül.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag