Mit kell tudni a baleseti adóról?

2012. január 1-jétől bevezették az úgynevezett baleseti adót, amely minden autóst érint. Cikkünk az új adóval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismerteti.

A baleseti adó egy új adónem, aminek bevezetésére az egészségügyi források bővítése érdekében került sor. A baleseti adóra vonatkozó részletes szabályokat a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény (Neta tv.) tartalmazza. Az új adó esetében az adókötelezettség azokat érinti, akiknek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) kell kötniük, azaz az adót a szerződést kötő személy vagy szervezet fizeti meg – vagyis minden hazai jármű tulajdonosa vagy üzembentartója. A baleseti adófizetési kötelezettség a biztosítási időszak első napján keletkezik és utolsó napján szűnik meg, tehát a KGFB- szerződés érvényességének ideje alatt fennáll.

Mikortól kell fizetni?

Az adót a biztosítók állapítják meg, illetve szedik be az ügyfelektől, majd utalják tovább az állam részére. A megállapított baleseti adó legelőször 2012. január 1-jén vagy – a szerződéshez igazodóan – későbbi időpontban esedékes, azt alapesetben a biztosítási díjjal, díjrészlettel együtt kell a biztosítónak befizetni. Az adó kiszabása a biztosítási díjfizetés rendszerességéhez igazodik, vagyis, ha a KGFB- díjat negyedéves rendszerességgel fizetjük, az éves baleseti adó arányos részét is negyedévente fogja beszedni a biztosító.

Ügyintézés

Amennyiben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra szerződő ügyfél megfizette a biztosító által megállapított baleseti adót és biztosítási díjat, nincs további tennivalója, az adó központi befizetését és bevallását a biztosító intézi. A vonatkozó törvénynek megfelelően, ha az üzembentartó díj nem fizetése miatt a szerződés megszűnik, a fedezetlen időszakra az üzemben tartó utólag fedezetlenségi díjat köteles fizetni. A baleseti adót a fedezetlenség időtartamára is meg kell fizetni, de ilyenkor a "normál" biztosítási díjnál jóval magasabb fedezetlenségi díj után kell leróni az adót is.

Mennyi az annyi?

Az adó alapja az éves kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díj. Az adó mértéke főszabály szerint az éves KGFB- díj 30 százaléka. Van azonban egy felső korlát, mely szerint az éves adó legfeljebb 83 forint/nap/gépjármű lehet, amit a biztosítónak a kockázatviselésével érintett időtartam minden napjára fel kell számítania. 2012-ben a baleseti adó így egy gépjármű esetében maximum 83 x 366 = 30 378 Ft lehet, amennyiben a KGFB- szerződés 2012. január elsejétől december 31-ig folyamatosan fennáll. Határozott tartamú biztosítási szerződések esetében az adó alapja a határozott időtartamra megállapított egyszeri biztosítási díj.

Ha a biztosítási díj nemfizetése miatt a gépjárművet a forgalomból kivonják, akkor az adókötelezettség a gépjármű forgalomból való kivonása napján megszűnik, azonban az addig felhalmozott adótartozást ettől függetlenül rendezni kell.

A témát még februárban folytatjuk. Ki mennyit fizet pontosan? Mi történik "egyedi" esetekben? Mi a teendő, ha elmulasztjuk a befizetést?

További információk: A fedezetlenségi díjtételek mértékéről a MABISZ honlapján (www.nav.hu) látja el.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában: www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő