+10° - +25°
Nincs front

Mire derülhet fény a tüdővizsgálatokon?

A kötelező, évenkénti tüdőszűrést nem is a tüdőrák, hanem a tbc kiszűrésére vezették be, a daganatok felfedezése csak melléklelet volt. A kivizsgálásnak ugyanakkor csak az első lépése a képalkotó vizsgálat, a tüdő feltérképezéséhez vagy a mintavételhez sok esetben hörgőtükrözésre is szükség van. Mit kell tudni ezekről a vizsgálatokról?

Amíg országosan kötelező volt a tüdőszűrés és az emberek évente el is jártak a vizsgálatokra, a tüdőrákoknak a jelenleginél nagyobb arányát fedezték fel még panaszmentes állapotban. Ennek ellenére a mellkasröntgent sem idehaza, sem külföldön nem tekintik hatékony népegészségügyi szűrőmódszernek. Ezt dr. Kerpel-Fronius Anna, az Országos Korányi Intézet Radiológiai Osztályának főorvosa azzal indokolja: egyrészt a tüdőnek vannak olyan részei, amelyek a röntgenfelvételeken takarásban, árnyékban maradnak, másrészt az átlátható részen is csak az 1 centiméternél nagyobb gócok ismerhetők fel. Túl magas tehát az álnegatív eseteknek a kockázata, azaz amikor a vizsgálaton résztvevő páciens megnyugodva hazamegy, holott már ott a tüdejében a rosszindulatú daganat, ami a következő vizsgálatig akár a többszörösére is nőhet - írja a rákgyógyítás.hu.
A 40 év feletti dohányosokat mindenesetre a vizsgálat korlátai ellenére sem tanácsolják el a tüdőröntgentől, hiszen az a legtöbb városban hozzáférhető és olcsón elvégezhető vizsgálat. Még ha az 1 centit el is éri a tumor, így is jobbak a kilátások, ha még panaszmentes állapotban fedezik fel a daganatot, mintha csak akkor, amikor már tüneteket okoz.

Tüdőszűrés CT-vel

A szakértő leszögezi: a nemzetközi szakmai ajánlások immár a CT-vel történő szűrést helyezik előtérbe. Ennek előnye, hogy a röntgennél jóval nagyobb felbontású felvételeket készít, részletesebb áttekintést ad a tüdőről. A számítógéppel kombinált sorozatröntgen (CT = computer tomográfia) 1 milliméteres szeletekről készít felvételt, így sem a szív, sem a bordák, sem a középárnyék nem takarja ki a tüdő egy részletét sem. Hátránya, hogy sokkal drágább, több időt, így nagyobb egészségügyi kapacitást kíván és bár szűrésekhez alacsony sugárdózist használnak, de a sugárterhelés ezzel együtt is jóval meghaladja a mellkasröntgenét. Ebből adódóan elsősorban a legkockázatosabb csoportba tartozó, régóta dohányzó 55 év felettiek számára ajánlják.
A tüdő CT-vizsgálata könnyebben kimutatja az elváltozásokat

A tüdő CT-vizsgálata könnyebben kimutatja az elváltozásokat

Amint a szakértő mondja, a CT-vel akár néhány milliméteres gócok is megtalálhatók, a fél centiméteres gócok pedig közel 100 százalékban kiszűrhetők. A kontrasztanyag nélküli CT szűrővizsgálat egy modellprogram keretében jelenleg Budapesten a Korányiban, Pécsen és Kaposváron zajlik. (Egyúttal egy kevésbé ismert vizsgálati módszert, a hazai fejlesztésű digitális tomoszintézist is tesztelik: a szintén röntgensugárral működő berendezés a hagyományos röntgenhez közelítő sugárdózissal képes a CT-hez közelítő használhatóságú képeket készíteni. A gépből egyelőre két prototípus készült.)
A tüdődaganatok kivizsgálásának - sokszor a stádiumbesorolásnak, a mintavételnek, sőt esetenként a terápiának is - megkerülhetetlen eszköze a bronchoszkópia: a hörgőtükrözés során egy üvegszáloptikával vagy egy csippel ellátott hajlékony, ritkán merev csövet vezetnek le a légcsövön keresztül a hörgőkbe, így az orvos egy monitoron közvetlenül vizsgálhatja a légutakat és az esetleges elváltozásokat. A bronchoszkóp munkacsatornáján bevezetett biopsziás fogóval, hörgőkefével vagy tűvel szövettani vagy citológiai mintavétel is végezhető - emeli ki dr. Csada Edit, a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházának főorvosa. Hozzáteszi: a vizsgálatot általában helyi érzéstelenítésben végzik. Bár a beavatkozás tagadhatatlanul kellemetlen, ám normál esetben néhány perc alatt túl lehet rajta a beteg, ezért a többletkockázattal is járó, aneszteziológiai hátteret igénylő altatást csak nagyon indokolt esetben alkalmazzák.
Nemcsak a diagnózisban, a terápiában is sok esetben nélkülözhetetlen a bronchoszkópia - folytatja Csada Edit. - Az eszköz segítségével például szükség szerint tudunk hörgőöblítést végezni vagy le tudjuk szívni a felhalmozódott váladékot, ha annak felhalmozódása miatt a beteg légzése nehezebbé válik vagy másodlagos gyulladás kockázata áll fenn. Végezhetünk ballonos hörgőtágítást vagy helyezhetünk be stentet.
Ha a daganat a fő légutat szűkíti, úgynevezett elektrokauterrel (diatermia) vagy akár lézeres úton is sikerülhet megkisebbíteni a tumort. Szintén a tumormennyiség csökkentését célozza a közelbesugárzás (brachyterápia), amikor sugárzó anyagot, irídium-192 radioizotópot juttatunk a daganat közelébe: ez egy néhány perces, relatíve nagy dózisú kezelés, amely után a sugárzó anyagot eltávolítjuk. A műveletet hetente ismételjük, három vagy öt alkalommal - ad áttekintést Csada Edit a bronchoszkópia leggyakoribb terápiás alkalmazási területeiről.

Szűrés vérből, köpetből, leheletből?

Ma még nincs olyan ismert marker, amely alapján a vérből ki tudnák mutatni a tüdőrákot. Amint a szakértő említi, a köpetcitológiával kísérleteztek korábban, mert némely tüdődaganatokra utalhat jel a köpetben, ám szűrővizsgálatként a módszer nem vált be. Ugyanakkor nemcsak a bulvárhírek szintjén lehetnek érdekesek azok a kutatások, amelyek a kilélegzett levegőből próbálnak diagnosztizálni. Az utóbbi években a szagokra különösen érzékeny keresőkutyákkal és számítógép vezérelte "elektronikus orral" is próbálkoztak azonosítani daganatra utaló szerves vegyületeket a leheletben. Dr. Balikó Zoltán, a pécsi I. sz. Belgyógyászati Klinika pulmo-onkológiai szakrendelésének vezetője is lát ebben fantáziát, mint mondja, már egy kis daganat is szabadíthat fel olyan molekulákat, amelyek a kilélegzett levegőben kimutathatók lehetnek. Ugyanakkor ma erre még nem lehet sem szűrést, sem diagnózist alapozni.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag