Mindent a beteg gyerekekért

A Tűzoltó Utcai Gyermekklinika 2005-ben ünnepelte fennállásának 120. évfordulóját. A kórház minden történelmi időszakban azt csinálta, ami a feladata volt: gyermekeket gyógyított, s teszi ezt mai is évszázados tudással és tapasztalattal a háta mögött.

120 éves a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika

Fennállásának 120. évfordulóját ünnepelte nemrégiben a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekklinikája. A Klinika jogelődje, a Fehér Kereszt Gyermekkórház, amely kezdettől fogva az elesett, szegény sorsú beteg gyermekek gyógyítását végezte, 1885-ban kezdte meg működését. Az intézmény létrejötte a XIX. század végi gyermekvédelem és gyermekegészségügy kiemelten fontos eseménye volt. A gyermekkórház alapkőletételén Ferenc József uralkodó is megjelent. A Fehér Kereszt Gyermekkórház 1946-ban kapott klinikai rangot, s ez idő óta a Budapesti Orvostudományi Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájaként működik. Az intézet alapítójának (Dr. Szalárdy Mór) és későbbi igazgatóinak, valamint orvosainak kimagasló szaktudására alapozva itt indult el hazánkban először a modern csecsemő- és gyermekgyógyászat több szakterületének művelése. Így például a Tűzoltó Utcai Gyermekklinikán nyílt először gyermek szívgyógyászati és szívsebészeti osztály (itt valósulhatott meg hazánkban az első gyermek szívműtét), létesült citogenetikai diagnosztika, gyermek onkológia és hematológia, és itt vette kezdetét több gyermekkori anyagcsere-betegség molekuláris genetikai vizsgálata is. A klinika ISO 9001:2000 minőségirányítási rendszer szerint működik a gyógyítás, az oktatás és a kutatás területén. A nagy múltú intézményt napjainkban Dr. Fekete György professzor vezeti, akinek a nevéhez fűződik a génszintű diagnosztikai központ létrehozása.

Új épületszárnnyal bővült az intézmény

A Klinika arra törekszik, hogy a segítségére szoruló beteg gyermekek és szüleik számára a kórházi gyógyító ellátást és a körülményeket a lehető legmagasabb színvonalon biztosítsák. A falfestmények meghittséget, az orvosok és nővérek pedig bizalmat és hitet sugároznak a kis betegeknek és hozzátartozóiknak. A Gyermekklinika a Közép-Magyarországi Régió egyik egyetemi Gyermekgyógyászati Centrumaként működik. Az intézményben 13 fekvőbeteg-osztály és 21 szakrendelés található. A Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájaként működő intézmény ma négy gyermekgyógyászati szakterület tekintetében országos központ szerepét is betölti. Az évente mintegy 90.000 gyermeket ellátó Klinika a 120 éves évforduló alkalmából újabb épületrésszel bővült, mivel megnyitották a Tumor-Leukémiás Gyermekekért Alapítvány támogatásával épített új baba-mama kórtermeket és az új tornatermet. Az ünnepi alkalomra elkészült a klinikai épületek homlokzatainak felújítása és az új ultrahang diagnosztikai laboratórium is.

Alapítványok a gyógyulásért

Az 51 ágyas gyermek onko-hematológiai részlegen gyógyul Magyarország minden második daganatos gyermeke. Ezeknek a gyermekeknek az aktív gyógykezelése 1,5-2 évig tartó folyamat (gyógyszeres kezelés, műtét, sugár terápia). A hosszú kórházi bent tartózkodás alatti aktív gyógyulás, illetve a testi, lelki és szellemi rehabilitációs folyamat elősegítésére a klinika területén a SOTE Játszóház Alapítvány által üzemeltetett játszóház működik. Itt kézműves és zeneterápiás foglalkozásokkal segítik elő a gyógyulást. A játszóházban folyó rehabilitációs program közvetlenül is hozzájárul a kezelés alatt álló óvodás, általános iskolás és középiskolás korú gyermekek sikeres gyógyulásához. A Tűzoltó utcai Gyermekklinika Betegeiért Kiemelten Közhasznú Alapítvány pedig azon munkálkodik, hogy a klinika valamennyi betegének gyógyulása érdekében olyan segítőkész embereket találjon, akik jótéteményükkel kiegészítik a klinika pénzügyi forrásait. Az Alapítvány célja, hogy a Gyermekklinikán kezelésre szoruló betegek gyógyításuk során a legmagasabb színvonalú ellátásban részesülhessenek. A Tumor-Leukémiás Gyermekekért Alapítvány célul tűzte ki az Országos Gyermek Tumor-Leukémiás Centrum, mint a SOTE II. sz. Gyermekklinika kórházi ellátása alatt álló tumoros és leukémiás gyermekek gyógykezelésének, ápolásának, pszichológiai ellátásának, oktatásának és rehabilitációjának elősegítését, támogatását. Közös erővel könnyebbé és gyorsabbá tehető a daganatos betegek felépülése, be-, illetve visszailleszkedése az egészséges gyermekek közé.

Sokoldalúság

Az intézmény nemcsak a fővárosból, de az ország egész területéről, bizonyos betegségek tekintetében pedig a környező országokból is fogadja betegeit. Az igazgató professzor hangsúlyozta, hogy az intézmény az utóbbi évtizedekben mind a gyógyítás, mind az egyetemi oktatás-továbbképzés és tudományos kutatás területén az ország egyik vezető intézménye lett. A Klinika országos központ szerepét tölti be a gyermek-leukémia és daganatos betegségek ellátásában, a zsíranyagcsere- és érrendszeri betegségek korai megelőzésében, egyes veleszületett anyagcserezavarok és endokrinológiai (hormontermelés zavaraival kapcsolatos) kórképek kivizsgálása és kezelése, valamint a gyermek-ideggyógyászati kivizsgálás és kezelés területén. Magyarországon itt vezették be elsőként a beteg gyermekek szüleinek egész napos bentlétét és az ún. baba-mama kórtermek kialakítását. A klinika ambulanciái és kórtermei klimatizáltak. Az intézet diagnosztika területén is figyelemreméltó fejlesztéseket tudhat a magáénak. A szakemberek munkáját segíti a széles körű kémiai laboratóriumi diagnosztika: a a hematológiai, hemostaseologiai, mikrobiológiai-bakteriológiai laboratórium. A képalkotó vizsgálatok körében is széles a paletta: röntgen, ultrahang, szív-ultrahang (echocardiographia), endoscopia, de elérhető a klinikán a cytogenetika, molekuláris genetika, EEG, video-EEG és EKG is.

Oktatás, kutatás, külföldi kapcsolatok

A Klinika az egyetemi oktatás fellegvára. Itt zajlik a következő orvos- és gyógyszerészgenerációk oktatása, nevelése, szakorvos-képzése, ráadásul nemcsak magyar, hanem angol és német nyelven is. A Klinika jó kapcsolatokat ápol neves külföldi intézetekkel az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában és az EU országaiban. A Klinika falai között zajlik gyermekgyógyászati genetikai, hematológiai-onkológiai, gyermek-neurológiai és endokrinológiai kutatás is. Az intézet ars poeticaját Prof. Dr. Fekete György a következőképpen fogalmazta meg: "Óriási érték a súlyos betegségek gyermekkori megelőzése és sikeres kezelése, melynek nyomán a mainál egészségesebb lehet a felnőtt nemzedék. A Klinika modern orvosi infrastruktúrájával, orvosai, nővérei és dolgozói felkészültségével éjjel-nappal a rászorulók mellett áll."

Az innováció nyomában

Az intézmény több mint 120 éves története során számos fejlődési szakaszon ment keresztül. A fejlődés, a lépéstartás a világgal elengedhetetlen az intézet vezetői számára. E szemléletnek köszönhető, hogy nemrégiben olyan high-tech orvosi műszer érkezett a klinikára, amellyel vérzés nélkül lehet gyermekműtéteket végezni. A legkorszerűbb műtéti eljárással már akár fél centiméteres ereket is el tudnak zárni vágás közben. Ennek a technikának akkor van jelentősége, amikor vérzékeny szerveket és daganatokat kell operálni. A gyermekklinikán évente több száz úgynevezett nagyműtétet hajtanak végre gyerekeken. A komplikált operációknál gyakran léphet fel súlyos, életveszélyes szövődmény, de az új szövetvágó berendezéssel - amely a hajszálereket azonnal elzárja - nagymértékben csökkenteni tudják a műtétek rizikóját. Fekete György professzor vágya, hogy a közeljövőben a csúcstechnikát képviselő digitális röntgenkészülékkel bővüljön az intézmény, ami még fejlettebbé teszi majd a betegellátást.

Tűzoltó Utcai Gyermekklinika
Főigazgató: Dr. Fekete György egyetemi tanár
Kórházalapítás: 1885
Osztályok száma: 13 fekvőbeteg-osztály, 21 szakrendelés
Vonzáskörzet: országos
Ellátott fekvőbetegek száma: 10.000 / év
Ellátott járóbetegek száma: 90.000 / év
Orvoslétszám: 43 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 180 fő
Aktív betegágyak száma: 134
Alapítvány: A Tűzoltó Utcai Gyermekklinika Betegeiért Alapítvány
Bankszámla száma: 10300002-20210658-00003285
Alapítvány: Tumor-Leukémiás Gyermekekért Alapítvány
Bankszámla száma: 11709002 - 20065829 - 00000000
Weboldal: http://www.gyer2.sote.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció