Milyen az ország legnagyobb pszichiátriai intézménye?

A Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház a mentális egészségvédelem teljes spektrumát - a prevenciótól, a gyógyításon át a rehabilitációig - át tudja ölelni, és ehhez adott a megfelelő szakmai háttere is. Ismerjük meg az intézményt

A WHO morbiditási előrejelzése szerint a betegek számának rohamos növekedése következtében 2020-ra a rokkantsághoz vezető betegségek sorában a második helyen a depresszió fog állni, az első tíz ok között pedig még további három pszichiátriai betegség megjelenése várható. A magyarországi pszichiátriai gondozók forgalmi adatai is a betegek számának folyamatos, egyenletes növekedését mutatják.

A XXI. század kihívásai, közöttük a munkaképesség csökkenése, az egészségkárosodások, szenvedélybetegségek gyakoriságának növekedése - melyek mögött gyakran a rossz mentális kórkép húzódik meg - megkövetelik a pszichiátriai szakma továbbfejlődését. A statisztikai adatok egyértelműen jelzik, hogy az egészségügyi mutatók az észak-magyarországi és az észak-alföldi régióban a legrosszabbak, miközben az országos egészségbiztosítási pénztári ráfordítás itt a legalacsonyabb.

Középpontban a beteg

A nagykállói Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 570 ezres lakosságának pszichiátriai ellátását 530 ágyon végzi, emellett a járóbeteg-ellátást 14 szakrendelésre bővítették. Az ágykihasználtság tartósan 90 százalék fölött van. 2009-ben több mint 7000 fekvőbeteget és közel 84 000 járóbeteget láttak el. Az orvosok között az átlagéletkor 43 év, és többen kettőnél több szakvizsgával járulnak hozzá a magasabb színvonalú betegellátáshoz. A szakdolgozók között a szakképzettek arány meghaladja a nyolcvan százalékot, ez az arány a háttérszolgáltatásban dolgozókra is igaz.

A pszichiátriai beteg speciális megközelítést igényel, melynek során túl kell lépni a hagyományos aszimmetrikus orvos-beteg kapcsolaton, a pácienseket saját kompetenciájuk hangsúlyozásával és megerősítésével partnerré kell tenni. Ebben nagy szerepe van a szakképzett orvosoknak, pszichológusoknak, az ápolóknak és természetesen a szociális munkásoknak, művészetterapeutáknak, mentálhigiénikusoknak is. A betegekkel a személyes kapcsolat fontossága, a megértő viselkedés, az elfogadás és sok esetben a pszichoterápiás beállítódás sokat segíthet a gyógyítás folyamatában. A figyelem a páciensre irányul, akit elfogadunk viselkedésével, személyiségével együtt, problémáinak megértésében és kezelésében belső állapotából, aktuális helyzetéből kell kiindulni. Ebben a folyamatban hangsúlyos szerepet kap a gyógyító célú foglalkoztatás, így a rehabilitációs team terápiákon segít abban, hogy a betegek felfedezhessék saját belső értékeiket, kreativitásukat.

A biológiai, pszichológiai dimenzió mellett nagy szerepe van a betegek szociális környezetével, családjával való pozitív kapcsolatnak, tartós javulás, változás a környezet adottságainak, a páciens meghatározó érzelmi kapcsolatainak figyelembe vételével remélhető csak. A gyógyító folyamat elképzelhetetlen olyan szakszemélyzet nélkül, akik nem munkát, nem kenyérkeresetet, hanem hivatást választottak.

Az intézet komplex pszichiátriai feladatai:

 • sürgősségi pszichiátriai szakellátás (krízisközpont, pszichiátriai sürgősségi fogadóhely, forenzikus részleg)
 • aktív pszichiátriai járó- és fekvőbeteg ellátás
 • aktív pszichiátriai rehabilitáció (betegségspecifikus betegútvonalak rehabilitációs team által koordinálva)
 • krónikus pszichiátriai ellátás (gerontopszichiátria, drogbetegek gondozása)
 • a szenvedélybetegségekben szenvedők gyógyítása, rehabilitációja
 • járóbeteg-ellátás
 • lakosság közeli ellátások, közösségi alapú pszichiátriai szakellátás
 • szakemberképzés
 • tudományos kutatások
 • mentális prevenció
 • rekreációs szolgáltatások (Snoezelen szoba)
 • "segítők segítése", a munkatársak rekreációjának biztosítása
 • diagnosztika (műszeres pl: EEG, labor, pszichodiagnosztika)
 • speciális kezelések: ETC és TMS.


Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Főigazgató:Prof. Dr. Polgár Péter
Osztályok száma:7 fekvő + 1 járó
Kórházalapítás:1895.
Vonzáskörzet:Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Ellátott fekvőbetegek száma:7422 fő/ 2009.
Ellátott járóbetegek száma:84564 fő/ 2009.
Orvoslétszám:25
Egészségügyi szakdolgozói létszám:216
Aktív betegágyak száma:250 (rehab ágy: 165, krónikus ágy: 115)
Alapítvány: Alkony Alapítvány
Bankszámla száma:11600006-00000000-34737565


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+19, +26 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén borult vagy erősen felhős lesz az ég, a déli határ mentén lehet szakadozottabb a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag