Milán elrontott élete

Minden úgy kezdődött, mint oly sokaknál. A fiatal házaspár boldogan várta első gyermeke születését, és úgy érezték, beteljesült az álmuk. Elmélyülten válogatták a kis ruhákat, és a gyerekszoba falára is felkerültek a mesefigurák. Milán hoszszas vajúdás után született meg, egészségesen.
A születés másnapján a kisfiú már nehezen vette a levegőt. Kiderült, hogy ennek oka Streptococcus baktériumfertőzés, amitől tüdőgyulladást kapott. A kórházban gyógyszert adtak neki, majd hazaengedték a babát. Kis idő múlva valami történt. A kis Milán nem tudott szopni, és a frissen fejt tejet is csak hosszas nyűglődéssel lehetett belédiktálni. Egyre magasabbra szökő láza pedig csak addig csillapodott, míg tartott a gyógyszer hatása.
- Egy éjszakát sem aludt végig, állandóan sírt. Még akkor is, amikor a kezemben tartottam - idézi fel a történteket Tavasz Andrea , Milán édesanyja. A szülők nem nyugodtak: állandóan panaszkodtak a háziorvosuknak: - Baj van!
- Nem vette komolyan. Mindig azt mondogatta: magának még nem volt gyereke, ne aggodalmaskodjon annyit! - idézi az orvos szavait az anya.
A kisfiú egyre rosszabbul lett. Egyik nap olyannyira, hogy a szülők berohantak vele a Madarász utcai Gyermekkórházba.
- Soha nem felejtem el. Péntek volt. Az ügyeletes orvos ziláltan, kigombolt köpenyben, lógó cipőfűzővel robbant be a vizsgálóba - meséli Tavasz Andrea. Aztán hazaküldték őket. Milán vasárnapra már nagyon rosszul volt, szülei ismét kórházba vitték. Az események felgyorsultak. Milán bal szeme egyszer csak becsukódott, majd a jobb is. Úgy maradt. A két hónapos kisfiú a kórházba érkezés után pár órával kómába esett. Két hét múlva tért magához. Addig a szülők nem tudták, mikor, milyen hírrel fogadják őket.
- Bekövetkezett, amitől annyira tartottunk - fordult Milán szülei felé az orvos. - Genynyes agyhártya- és agyvelőgyulladást kapott. Maradandóan sérült az agya.
A szülők nem tudtak mit kezdeni a hírrel.
- Nem értik? Ez egy súlyos szellemi fogyatékos! - mondta a doktornő fiukra mutogatva, majd rájuk nézett: - Nem akarják intézetbe adni?
Válaszolni sem tudtak a döbbenettől. Nem értették, mi történt. Nyilvánvalóvá vált, hogy magukra maradtak. Segítség híján, a saját útjukat kezdték járni. Egyre több sorstárssal ismerkedtek össze. Mániákusan kerestek és kutattak a különböző terápiák és módszerek után. Mindent kipróbálnak, ami egy kicsit is segíthet a fiukon. Milán úszik, lovagol, talpmaszszázsra és bioenergia-kezelésre jár, nemrégiben pedig őssejt-beültetést kapott. A szülők szerint a kezelések többsége nem volt hiábavaló. - Az izomzata és az ízületei nem deformálódtak, mint a hasonló sérülést szenvedett gyerekek többségének - mutatja Andrea.
Milán most múlt nyolcéves. Teljes felügyeletet igényel, még éjszakánként is. Többször előfordult már, hogy a hányásában fekve találták az ágyban. Legalább háromszor-négyszer benéz valamelyikük hozzá az éjszaka folyamán.
A szülők élete felborult. Amíg Milán kisebb volt, mindketten otthon voltak vele. Az idő múlásával úgy alakult, hogy Andrea ment vissza dolgozni és édesapja maradt otthon a fiával. Már csak azért is, mert Milán ellátását Andrea fizikailag nem bírná egyedül.
- A férjem egy szó nélkül mondott le mindenről, Milánért - mondja Andrea.
Az évek alatt felmerülő költségek elfogyasztották a háztartás tartalékait. A család eladósodott. A különböző terápiás foglalkozások és kezelések azonban nem állnak le. Ha kell, a föld alól is előteremtik a pénzt. - Nekünk Milán az első. Amíg élünk, nem nyugodunk bele a helyzetbe - mondja az anya.
A szülők kezdettől fogva firtatták annak az orvosnak a felelősségét, aki azon az ominózus pénteken hazaengedte őket. A Madarász utcai Gyermekkórház azonban minden felelősséget elhárított, így esély sem volt a megegyezésre. Maradt a pereskedés. Ám a bíróság malmai lassan őrölnek, csak nemrégiben - nyolc év után - született ítélet. A bíróság kimondta, hogy a kórház hibázott és ők a felelősek Milán állapotáért. Az ügy azonban nem ért véget. Most a kártérítés összegén folyik a vita. A szülőknek minden költségüket indokolniuk és bizonyítaniuk kell. Miért van autójuk, miért jártak ilyen-olyan kezelésre, milyen többletköltségük merült fel egyáltalán Milánnal kapcsolatban? A sor végtelen.
Mindeközben egyre nyugtalanabbul gondolnak a jövőre. Mi lesz Milánnal, ha ők már nem lesznek? A kártérítés elsősorban ezért fontos a számukra.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, az ország északkeleti harmadát leszámítva eső, zápor várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag