Mikor javasolt a teljestest-MR-szűrés?

HáziPatika

A rák hazánkban továbbra is népbetegség, Európában a magyarok betegszenek és halnak meg a legtöbben daganatos megbetegedésekben. A ráktípusok legtöbbjét már korai stádiumban felfedezheti egy teljestest-MR-vizsgálat.

A rákbetegségek korai felismerése életmentő lehet, hazánkban azonban kevesen járnak rendszeresen szűrésre. A modern képalkotó diagnosztika egyik legérzékenyebb eszköze, a teljes test mágneses rezonancia (MR-) vizsgálatának segítségével - alig 60 perc alatt - átfogó képet kaphatunk a szervezet egészségi állapotáról.

"A teljes test vizsgálatát lehetővé tévő MR-berendezés nagyon hatékony fegyver a rákbetegségek elleni küzdelemben, segítségével felmérhető a daganatos betegségek kiterjedése és az esetleges áttétek, a tünetmentes pácienseknél pedig állapotfelmérésre is használjuk" - mondta el dr. Tombácz Andrea radiológus főorvos. Hozzátette: a teljes testről készített MR-felvételek nagyon pontos képet adnak a szervezet egészségi állapotáról, hiszen azokon valamennyi szerv és szervrendszer nagy pontossággal megjeleníthető, bizonyos elváltozások milliméteres nagyságrendben kimutathatóak.

Kinek javasolt a teljestest-MR-szűrés?

A berendezés az Affidea diagnosztikai központjában is megtalálható, ahol a nemzetközi protokolltól eltérő, annál részletesebb teljestest-MR-szűrést végeznek. A magánegészségügyi klinika szakorvosai hangsúlyozták, hogy a szűrést kérő páciensek közül minden második tünet- és panaszmentes, a vizsgálatot sokan prevenciós célból kérik.

Mikor érdemes szűrővizsgálatra járni?

Aki nem vizsgáltatja ki magát rendszeresen, szinte orosz rulettet játszik az egészségével. A HáziPatika.com korábbi felméréséből kiderült, hogy a válaszadók közel negyedénél tártak fel a szűrővizsgálatok valamilyen egészségi problémát. Kattintson a részletekért!

"Arra a kérdésre, hogy milyen életkorban és kinek javasoljuk a teljestest-MR-szűrést, igen egyszerű a válasz: minden felnőtt férfinak és nőnek érdemes bizonyos időközönként szűrővizsgálatra jönnie, hiszen a daganatos betegségeknél a korai diagnózis lehetőséget ad a terápia időben történő elkezdésére. A teljes test vizsgálatának előnyei közé tartozik az is, hogy ezzel a páciens szűrése rövidebb idő alatt elvégezhető, mint ha az egyes testrészeket külön-külön vizsgálnánk" - fogalmazott a radiológus főorvos.

Az egyórás vizsgálat a páciens számára nem jár extra megterheléssel, mellékhatása nem ismert. A leggyakrabban panaszolt probléma a bezártságérzés - ez ellen a vizsgálat során kérésre nyugtatót ajánlanak, az ellazulást pedig feszültségoldó képi animáció, zene is segíti. Az MR-vizsgálat a páciensek részéről semmilyen előkészületet nem igényel, de célszerű éhgyomorra érkezni.

Az átfogó képet nyújtó MR-szűrés kiválóan alkalmas például a különböző ízületi és gerincproblémák, a csont- és izomrendszer, illetve a koponya vizsgálatára. Férfiaknál nagy biztonsággal szűri a prosztatadaganatot, nőknél  a petefészek, a méhtest rosszindulatú elváltozásait. Lehetővé teszi, hogy még a tünetek megjelenése előtt felismerjék a máj, a hasnyálmirigy, a vesék, a húgyhólyag, a mellékvesék és a női kismedencei szervek megbetegedéseit. A vizsgálat lehetővé teszi az esetleges áttétek felderítését, a csont- és hasi, lágyrész-, illetve koponya-áttét kizárását.

A ráktípusok legtöbbjét már korai stádiumban felfedezheti egy teljestest-MR-vizsgálat
A ráktípusok legtöbbjét már korai stádiumban felfedezheti egy teljestest-MR-vizsgálat

Ha a test vizsgálata során rosszindulatú elváltozás gyanúja merül fel, akkor az adott testrészre célzottan, esetenként kontrasztanyaggal újabb vizsgálatokat végeznek el. Az eredményeket a betegek 24-48 órán belül CD-n kapják meg, de természetesen e-mailben is kérhetik.

Hangsúlyozni kell, hogy a pacemaker sem feltétlenül kizáró ok: az új típusú eszközzel élők is igénybe vehetik az MR-szűrést éppen úgy, ahogy az ízületi protézisek vagy az agyianeurizma(ütőértágulat) ellen használt modern záróeszközök, érklipek sem jelentenek feltétlenül kizáró okot. A vizsgálat azonban nem alkalmazható tüdőszűrésre.

Borús hazai adatok

Európa legtöbb országában csökken a daganatos megbetegedések gyakorisága, Magyarországon viszont egyre többször diagnosztizálnak rákot - hívják fel a figyelmet a szakértők az április 10-i nemzeti rákellenes nap alkalmából. Az aggasztó hazai adatok egyik oka, hogy a daganatot gyakran a gyógyulás esélyeit jelentősen rontó csúszással ismerik fel, mivel itthon nagyon alacsony a rendszeres szűrővizsgálatokra járók aránya. A rák továbbra is népbetegségnek számít Magyarországon: 1990 óta a legtöbb betegségcsoportban (infarktus, agyvérzés, májbetegségek) jelentősen sikerült csökkenteni a halálozások számát, de a daganatos betegségeknél nem javultak a mutatók, sőt fokozatos a rosszabbodás.

Az utóbbi évtizedekben a rák 30-33 ezer ember halálához vezetett itthon évente, 2016-ban 32987 fő halt meg daganatos betegségben: 18020 férfi és 14967 nő. Különösen aggasztó, hogy Magyarországon viszonylag magas a fiatalabbak aránya a daganatos betegek között, az elmúlt években növekedett mind az új esetek, mind a halálozások aránya. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint százezer 65 évesnél fiatalabb magyar közül egy év alatt 120-an halnak meg rákban, míg az új uniós országok átlagában ez a szám 90, a régebbi tagállamokban pedig mindössze 63.

Halálozási mutatóink európai összehasonlításban a legrosszabbak közé tartoznak. Ebben az életmódbeli, mentalitásbeli jellemzőkön kívül nagy a szerepe annak is, hogy az állami egészségügyi ellátórendszer nem működik elég hatékonyan - ahogyan ezt a kormány által készíttetett jelentés is leszögezte. Ebben hangsúlyozták, hogy 2014-ben az összes haláleset 26 százaléka, több mint 32 ezer haláleset lett volna elkerülhető, ha megfelelő a népegészségügyi ellátás. Az OECD és az Európai Unió jelentései szerint Európán belül hazánkban betegszenek és halnak meg a legtöbben daganatos betegségben: míg az uniós országokban százezer emberből évente átlagosan 266 hal meg rákban, hazánkban ez a szám 350 fölött van.

A vezető hazai rákbetegségek között első helyen áll a tüdőrák, a statisztikai adatok szerint a megbetegedések száma a tízszeresére nőtt hazánkban 1945 óta. A vastagbélrákban meghaltak számának növekedése mögött nem csupán az egészségtelen és mozgásszegény életmód elterjedése áll, hanem az a tény is, hogy ez a daganat sokáig panaszmentes, ezért a kezelést gyakran már későn kezdik el. Jellemző adat, hogy amíg például az Egyesült Államokban a vastagbélrák okozta halálozások száma a felére esett az elmúlt negyven évben, nálunk ez idő alatt 77 százalékkal nőtt az áldozatok száma. Az Amerikai Ráktársaság véleménye szerint az elért sikerekben a hatékonyabb gyógymódok mellett komoly szerep jut a korai felismerésnek is.

Sokan halnak meg prosztatarákban és emlődaganatban is itthon, pedig rendszeres szűrővizsgálattal ezek a betegségek korai stádiumban is felismerhetőek. 40 éves kor felett évente vagy kétévente ajánlott a férfiaknak urológiai, a nőknek mammográfiai vizsgálatra menniük. A rossz hazai statisztikák mögött komplex okok állnak. Az egészségügyi ellátórendszerben fennálló problémák, a betegút-szervezés hiányosságai mellett a szakértők kiemelik, hogy hiába jut jelentős forrás az onkológiai kezelésekre, ha a pénz felhasználása nem hatékony.

A szűrés és az életmód fontossága

A daganatos betegségek kialakulásában ismert az életmódbeli okok szerepe: rosszak a táplálkozási szokásaink, keveset mozgunk, sokan dohányoznak, és az alkoholfogyasztásban is élen járunk. Az utóbbi években a 40-60 éves nők között emelkedett meg itthon a rákos megbetegedések okozta halálozás. Ennek hátterében is jelentős szerepet játszik, hogy a középkorú és idősebb nők közül egyre többen dohányoznak. A szennyezett környezet is szedi áldozatait: Budapest a világ egyik legnagyobb daganatfertőzési góca, ahol százezer emberre évi ezernél több megbetegedés jut. Feltételezhető, hogy a társadalom lelkiállapota, a stressz is hozzájárul a magas rákhalálozáshoz.


Ezek közül több rizikófaktoron nehéz változtatni, de amiatt csak önmagunkat okolhatjuk, ha elhanyagoljuk a szűrést. Sok esetben még a kiszűrtek kezelése is későn kezdődik, hiszen az állami ellátórendszer folyosóin bolyongó betegnek akár hosszú hónapokat is várnia kell az egyes vizsgálatokra, eközben pedig értékes időt veszít az eredményes kezelés lehetőségéből. A szűrővizsgálatokat ezért egyre többen magánegészségügyi szolgáltatóknál veszik igénybe. "Az egyre modernebb képalkotó diagnosztikai vizsgálatok kulcsfontosságúak a betegségek korai, időben történő felismerésében. Az egészségtudatosság növekvő népszerűsége - reményeink szerint - a rendszeresen szűrővizsgálatokra járók arányát is megnöveli majd" - tette hozzá a szakorvos.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

január 06. - január 12.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
9 500
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, a Dunántúlon gyenge havazás kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag