Mikor indokolt a D-dimer mérése?

A D-dimert általában trombózis gyanúja esetén szokták mérni, megemelkedett szintje ugyanis a szervezetben létrejött véralvadék jelenlétére utal.

Mi is az a D-dimer?

A D-dimer az alvadási folyamat során keletkező fehérje . A folyamat két részből áll: a vér alvadásából (melynek végén oldhatatlan fibrinháló keletkezik), valamint a fibrinolízisből (vagyis a fibrinszálak lebomlásából). A D-dimer tulajdonképpen a fibrin lebomlási terméke, így normál körülmények között alig mutatható ki a vérből, csakis akkor emelkedik meg lényegesen az értéke, ha vérrög keletkezett és szükség van annak lebontására - hangsúlyozta dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Laborvizsgálatok, amelyeket a háziorvostól kérhetünk Egészségünk megőrzése jelentős részben az életmódunkon alapszik, vannak azonban veszélyek, amelyeket még helyes életvitel mellett sem mindig lehet kivédeni. Bizonyos laborvizsgálatok komoly segítséget jelenthetnek, hogy időben lássuk a problémát. Kattintson !

Mit jelez a megemelkedett érték?

Amennyiben a D-dimer szintje megemelkedik, az fokozott véralvadásra utal. Ez előfordulhat mélyvénás trombózis, tüdőembólia, stroke, szívinfarktus esetén. Nem annyira magas az emelkedés gyulladás , daganatok, terhesség esetén, továbbá emelkedett szintet mérünk, műtétek, sérülések következményeként is.

A D-dimer megemelkedett szintje fokozott véralvadásra utal
A D-dimer megemelkedett szintje fokozott véralvadásra utal

A trombózis vagy tüdőembólia gyanúja esetén rutinvizsgálatnak számít, de a betegség követésére is használjuk, ugyanis értékének csökkenése, normalizálódása fontos információ a kezelés hatékonyságára vonatkozóan. A D-dimer magas szintje esetén meg kell keresni a véralvadék helyét és nagyságát, ami általában ultrahang -, CT vizsgálattal történik.

Segíthet a terápia időtartamának meghatározásában

A D-dimer szintjének ellenőrzésével nem csupán a trombózist zárhatjuk ki, de nagy segítséget jelenhet a véralvadásgátló (antikoaguláns) terápia időtartamának meghatározásában. Az antikoaguláns kezelést gyakran akkor is folytatni kell, ha az ultrahang alapján a trombózis már nem látható, az érszakaszon a vér átfolyása teljessé vált. Ilyen tényező például az ismétlődő trombózis, vagy a súlyos trombofília megléte. De abban az esetben is tovább kapja a beteg a véralvadásgátlót, ha a D-dimer értéke nem normalizálódik, vagy ismételten emelkedni kezd. Ilyenkor gyakran rosszindulatú daganat, esetleg autoimmun érgyulladás állhat a tünetek mögött.

Az alábbi vizsgálatokat mindenképpen célszerű elvégezni trombózis után:

  • teljeskörű trombofília vizsgálat
  • antifoszfolipid szindróma kizárása
  • lupus antikoagulans és a véralvadás vizsgálat
  • rákszűrő vizsgálatok
  • krónikus gyulladás (góc) felkutatása
  • természetesen szükségesek lehetnek további vizsgálatok is bizonyos betegségek esetén.
)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)