Mi történik a PET-vizsgálat során?

A PET az egyik legmodernebb funkcionális képalkotó eljárás, mellyel legtöbbször daganatos betegségek diagnosztizálása során találkozunk. Mi történik a vizsgálat során, és hogyan működik? Minden, amit a PET-ről tudni érdemes.

A páciens szervezetébe pozitront kibocsátó izotópot juttatnak, leggyakrabban a fluor 18-as izotópját, méghozzá fluoro-dezoxi-glukóz formájában. Ennek célja, hogy a jelölt cukor útjának követése révén az anyagcsere-folyamatok zajlásáról pontos képet kaphatunk. A PET kifejezés egy rövidítést takar (pozitronemissziós tomográfia), melynek neve működési elvét is rögvest elárulja. Az eljárás lényege ugyanis, hogy bizonyos, részecskegyorsítóban előállított anyagokat juttatnak a vizsgált páciens testébe, majd a létrejövő sugárzást egy speciális kamerával detektálják, erről pedig képeket hoznak létre számítógép segítségével.

Az alkalmazott izotópok nagyon rövid fizikai felezési idővel (a felezési idő annyit tesz, hogy mennyi idő alatt bomlik el a sugárzó atomok fele egy adott izotópban) rendelkeznek, ezért a vizsgálat csekély sugárterhelést jelent. A használt sugárzó szőlőcukrot ráadásul a vese is aktívan kiválasztja. A radioaktív izotópos nyomjelzés módszerét egyébként 1913-ban Hevesy György dolgozta ki, melyért kémiai Nobel-díjjal is kitüntették 1943-ban.

Számos előnye van

Akár a többi funkcionális képalkotó eljárás (fMR, SPECT), a PET fő sajátossága is az, hogy nem az anatómiai viszonyokat, hanem a szervek, szövetek különböző funkcionális jellemzőjét jeleníti meg. Magyarán, szemben a hagyományos, rutin képalkotó eljárásokkal (UH, CT, MRI) így jóval hamarabb, még az anatómiai elváltozások kialakulása előtt előre jelezhető egy-egy betegség.

Mikor célszerű PET-vizsgálatot végezni?

A elsősorban a rákos daganatok feltérképezésére és egyre gyakrabban a daganatellenes kezelés által kiváltott hatások felmérésére használt módszer. Az agyi PET hatékony eljárás a szellemi hanyatlás eredetének tisztázására és fiatal epilepsziás betegek agyműtét előtti kivizsgálására is. Használható még a szívizom életképességének megállapítására infarktust követően és gyulladásos folyamatok diagnosztikájára.

Mi történik?

A vizsgálat terhesség alatt nem, de a szoptatás alatt elvégezhető. Cukorbetegség esetén csak 8 mmol/l alatti vércukorérték mellett ajánlott. A vizsgálatra legalább 6 órás éhgyomorral kell érkezni és ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás (ez segíti majd az anyag gyorsabb kiürülését is). Az izotóppal jelölt anyagot vénásan juttatják be, majd egy-másfél órás várakozás következik, nyugodt körülmények között.

A felvételek elkészítése 15-30 percet vesz igénybe, mely után a beteg távozhat. Egyetlen dologra kell figyelni a következő 20 órában, arra, hogy a sugárzás miatt kisgyermekekkel és terhes anyákkal kerülni kell a közvetlen testi kapcsolatot. http://ad.adverticum.net/b/cl,1,2201,1812963,1812956/click.prm

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció