Mi az az időjárás-érzékenység?

Az időjárás hatását az emberi szervezetre már az ókorban is megfigyelték. Az első részletesebb összefoglalást az i.e. V. században, Hippokratész munkáiban találjuk meg.

Az emberre fogantatásától kezdve, már az anyaméhben hatnak a környezeti hatások. A légköri környezet folyamatos változásban van, ezt nevezzük időjárásnak.

Az időjárás hatásai folyamatos alkalmazkodásra késztetik szervezetünket. Ez az alkalmazkodás az esetek többségében problémamentesen történik, esetleg kisebb kellemetlenségeket okoz.

Vannak azonban olyan, rendszerint erőteljes változások is, melyeket már nem tud a szervezetünk tolerálni, és kellemetlen, esetenként veszélyes tünetet okozhatnak. A légköri folyamatok szervezetünkre gyakorolt hatása rendkívül sokrétű. Amikor az időjárás, mint külső tényező hat ránk, a szervezetünkben a vegetatív idegrendszer segítségével alkalmazkodási folyamat játszódik le. Ha ez az alkalmazkodás nem megfelelő vagy nem lehetséges, akkor jelentkeznek a kellemetlen, nemegyszer veszélyes tünetek. Így nem meglepő, hogy igen sokféle tünet mögött húzódhatnak meg időjárási okok!

A Meteo Klinika program keretében európai uniós támogatással több éve folynak tudományos kutatások ezeknek az összefüggéseknek a feltárására.

A folyamatos kutatások újabb és újabb eredményeket tárnak fel, melyek közül az egyik legmegdöbbentőbb, hogy a magyar társadalom 78 % -a érzékeny az időjárás változásaira. Ez azt jelenti, hogy a lakosság 78% -a érintett, különböző eloszlásban és mértékben az időjárás okozta változásokra. Az időjárás hatásai sokféleképpen jelennek meg, és társadalmunk 30%-át már életvitelében is akadályozzák a változó légköri folyamatok.

Dr. Kubala Éva kardiológus főorvos, a kutatás egyik vezetője nyilatkozott az időjárási hatások orvosi vonatkozásairól.

"A kutatások is alátámasztották, hogy az időjárás érzékenység nem csak az egészséges embereket érinti. A hirtelen, gyors változások leginkább a keringési betegségekben szenvedőket viseli meg. A mozgásszervi panaszok 60-90 százalékának okozója az időjárás érzékenység, de megdöbbentő adat az is hogy a migrént, fejfájást 50-60 százalékban időjárás érzékenység okozza."

De ez csak néhány kiemelt terület, a tényleges panaszok ennél sokrétűbbek. Gondolhatnánk, hogy csak a felnőtteket érinti ez a probléma, de bizony már kisgyermekkorban is jelen vannak a tünetek. A kisgyermekes anyukák körében közismert, hogy szeles idő előtt kezelhetetlenné válnak a csemeték, és a hasfájásos időszakok is fokozottan jelentkeznek frontokhoz kapcsolódóan. A kutatókat is meglepő módon a kisiskolás gyerekek pedig már össze tudják kapcsolni a megjelenő tünetüket az időjárási hatással. Mindez az időjárás változására adott reakció egyéni érzékenység kérdése: mindenki másra, másként és más mértékben reagál, viszonylag kevés az általános érvényű szabály, így az egyéni érzékenységet csak személyes állapotfelmérés után lehet megállapítani.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő