Meglepő adatok: a kórházi kezelés akár árthat is

Átlagosan minden hetedik, amerikai kórházban kezelt beteggel történik valamiféle váratlan esemény, ezért az illetékes egészségügyi hatóságok új megfigyelési és ellenőrzési szabályokat kívánnak bevezetni a veszélyes bonyodalmak gyakoriságának csökkentésére.

Az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériumának egyik hivatala azt vizsgálta, hogy a kórházakba fölvett, idős betegek mennyire biztonságosan gyógyulnak az intézetekben. Három lista szerint értékelték 780 beteg sorsát, akik 2008 októberében kerültek felvételre a kórházakba és klinikákra.

Az első adatsor bizalmas neve a "sohaesemények" listája. A név arra utal, hogy ezek soha nem történhetnek - történhetnének - meg gyógyintézetben. Ide tartoznak a téves gyógyszerelés vagy figyelmetlenség okozta halálesetek, sérülések, nem steril eszközök használata miatti egészségkárosodások.

A második lista a biztosító által nem fizetett kórházi hibák adatsora: ha valamilyen bizonyítható kezelési tévedés, rosszul végzett beavatkozás miatt károsodik a beteg. A 65 évesnél idősebb amerikaiakra vonatkozó általános betegségbiztosítás körében ápolt páciensek esetében az ilyen intézeti szövődményekért a gyógyintézetnek, esetleg az orvosnak kell felelősséget vállalnia, mert a biztosító nem fizeti.

A harmadik listára az olyan események kerültek, amikor valamilyen okból a beteg elhúzódó ápolást igényelt, vagy maradandó károsodást szenvedett, esetleg meghalt. Az illetékes hivatal most nyilvánosságra hozott jelentése az előbbi három listára vonatkozólag igen szomorú adatokat tartalmaz.

Összesítve a kórházban ápolt idős betegek 13,5 százaléka szenvedett valamilyen súlyos károsodást, szövődményt, a tüdőembóliától a tévedésből ép oldalon végzett műtétig. Ezek a gyógyintézeti hibák 1,5 százalékban halállal végződtek. A betegek további 13,5 százaléka átmeneti kellemetlenséggel megúszta: erős vérzéssel vagy hosszú hányingerrel, mely később megszűnt.

A hivatal igen részletes vizsgálata szerint ezeknek a szövődményeknek 44 százaléka megelőzhető lett volna. Ez nemcsak rendkívüli kellemetlenségektől, sőt haláltól kímélhette volna meg az érintetteket, de elképesztő költségektől is az amerikai társadalmat. Számítások szerint 2009-ben a kórházi szövődmények következtében az idős emberekre vonatkozó biztosításból 4,4 milliárd dollár veszett el.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a párásság és a ködfoltok általában megszűnnek, de néhol csak nehezen kezdenek oszlani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag