Meglepő felfedezés az immunrendszer működéséről

Kutatások szerint az immunrendszer természetes gyengülése lassítható, így az idősek hosszabb ideig őrizhetik meg egészségüket.

Amerikai tudósok úgy vélik, megtalálták az okát, hogy miért gyengül az idős emberek immunrendszere a kor előrehaladtával. Azt már korábban is tudták, hogy a T-sejtek a szervezet legfontosabb immunsejtjei közé tartoznak. Ezek a sejtek koordinálják az immunválaszt azáltal, hogy vagy közvetlenül elpusztítják az idegen kórokozókat, vagy jelzik más immunsejteknek, hogy pusztítsák el a „behatolókat”. Ám ahogy öregszünk, a T-sejtjeink egyre inkább károsodnak, ami gyengíti az immunrendszert, és sebezhetőbbé teszi a szervezetünket olyan betegségekkel szemben, amelyek általában csak enyhe rosszullétet okoznak. Az eredményeket a Nature Aging című folyóiratban tették közzé, amelyet az IFL Science szemlézett.

immunrendszer, idősek, T-sejtek, nők
Tudósok rájöttek, hogyan működhet időskorban is úgy az immunrendszerünk, mint fiatalabbként. Fotó: Getty Images

A kulcsot a T-sejtek és a glikánok rejtik

A T-sejtek a csecsemőmirigyben, avagy a timuszban képződnek. Ez egy, a szegycsont mögött, a szív felett elhelyezkedő nyirokszerv. A csecsemőmirigy T-sejt-termelése a kor előrehaladtával gyors ütemben csökken: a pubertást elérve a születéskori szint alig tíz százalékára zuhan vissza, 40-50 éves kor körül pedig csupán egy százalék körüli teljesítményen zakatol.

Az egyik mechanizmus, amelynek révén a T-sejtek károsodnak, az úgynevezett N-glikán-elágazás – ezt vizsgálták most a kutatók. A glikánok a fehérjékhez kötődő összetett szénhidrátok, amelyek fontos szerepet játszanak a szervezet működésében. Amikor az öreg emberi sejteket az elágazást gátló fehérjékkel kezelték, felfedezték, hogy a T-sejtek aktivációja fokozódott. A gátolt glikánok „megfiatalították” emberek és egerek T-sejteinek működését, és csökkentették például a szalmonellafertőzés súlyosságát az idős nőstény egerek esetében. A hatás a nőstényeknél különösen erős volt a hímekhez képest. „A tanulmány révén új ismeretekre tettünk szert arról, hogy az idősebb felnőttek miért fogékonyabbak a fertőző betegségekre, ami lehetővé teszi számunkra a lehetséges új kezelések azonosítását” – mondta Michael Demetriou vezető szerző.

Bár egész évben lesben állnak a kórokozók, az őszi-téli időszakban különösen nagy a veszélye annak, hogy elkapunk valamilyen légúti fertőzést. Meglepő, ám hasznos praktikákkal azonban elősegíthetjük, hogy immunrendszerünk hatékonyabban vegye fel a harcot a vírusokkal.

A fiatalítás tehát lehetséges

 Az UCI School of Medicine neurológusai szerint a szervezet védekezőrendszere ilyen módon „megfiatalítható”, vagyis az adott életkorban indokoltnál ellenállóbbá tehető. Ez nagyon jól jöhet például a különböző fertőző betegségek elleni küzdelemben. Egy súlyosabb influenzás megbetegedés ugyanis végzetesnek is bizonyulhat egy legyengült, idősebb szervezet esetében.

Egyebek mellett a gyenge immunrendszer az egyik legfőbb oka annak, hogy a COVID-19 és az influenza halálozási aránya a 65 év felettiek körében olyan magas. Részben emiatt ez az egyik legfontosabb vizsgálati irány, amellyel a tudósok megpróbálják meghosszabbítani az emberek élettartamát. A kutatás lehetővé teheti a nemspecifikus célzott terápiákat, amelyek megerősíthetik az idősek immunrendszerét a kórokozókkal szemben. Azt azonban még nem tudni, hogy egy ilyen kezelés a laboratóriumi körülményeken kívül is életképes lenne-e.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: