Meghiúsul a pécsi integráció (?)

Kövessen minket!

Az ígéretek elszálltak, az adósság nő, a megyei közgyűlésnek mielőbb cselekednie kell, ha nem akarja, hogy saját kórháza dőljön rá.
Bíztunk az egészségügyi kormányzat ígéreteiben, külön társulást hoztunk létre, türelmesen vártunk azokra a pályázatokra, amelyek lehetővé tennék végre a megye, a város és az egyetem intézményeinek integrációját. Miután azonban megismertük az úgynevezett elő pályázatokat, kiderült: azokban már szó sincs az integráció támogatásáról, sem arról a forrásról, amelyre még Molnár Lajos miniszter személyesen tett ígéretet a megyei közgyűlés elnökének. A tendereken ugyanis - az előzetes koncepcióval ellentétben - nem indulhat sem a megyei kórház, sem Pécs városa - nyilatkozta a Weborvosnak Horváth Zoltán , a Baranya megyei önkormányzat egészségügyért felelős alelnöke. Becsaptak bennünket, holott továbbra is állítjuk: a végleges megoldást, a biztonságos betegellátás garanciáját csakis az intézményi egyesítés jelenthetné.
Az alelnök szerint így nincs tovább mire várni, hiszen a megyei kórház jelenlegi adósságállománya elérte a 1,5 milliárd forintot, annak ellenére, hogy az intézmény már részesült egy egyszeri alkalomra szóló 250 millió forintos önkormányzati gyorssegélyben.
Mielőtt a saját kórháza maga alá temetné a megyét, június 25-én felhatalmazást kérünk a közgyűléstől - tette hozzá az alelnök - a mielőbbi átalakítás megkezdésére, amiben már telephely értékesítés is szerepel. A tervezett eladás egyelőre a Tüdőszanatórium épületét érinti, melynek bevételéből átcsoportosítanánk pénzt a még meglévő intézmények adósságának csökkentésére - vázolta a héten meghozandó döntés lényegét Horváth Zoltán.
Kérdésünkre, az egyetem tud-e segíteni az általa megpályázható milliárdokból, Horváth elmondta: erre azért nincs lehetőség, mivel az ily módon megszerezhető összegg még az intézmény saját szerkeszetátalakítására sem elegendő. Az egyetem alaposan megkurtított ígénye 24 milliárd forintról szólt, ám ehelyett jó, ha 13 milliárdot kap. Ráadásul ennek egy részén vélhetően közösködnie kell a várossal, hiszen az önkormányzat által felépítésendő új kertvárosi rendelőintézet egyetemi telephelyen létesülne.
Az ingatlan eladáson túl a megye szeretné az időközben 55 ágyra csökkentett gyermek fekvőbeteg ellátást átadni az egyetemi klinikának, mivel az eredetileg háromszor ennyi ággyal működő megyei gyermekkórház fenntartásának költségei a kapacitás megkurtítása ellenére is megmaradt, a hiány pedig folyamatosan nő. Az adott kondíciók mellett tehát halvány remény sincs a gyermekkórház gazdasági egyensúlyának megteremtésére. A tervezett intézkedések között szerepel az is, hogy a krónikus ágyak egy részén a megyei kórház szüneteltetné az ellátást.
Horváth Zoltántól azt is megtudtuk, hogy a fenti problémák mellett a kistérségek - így például a nyolc települést magába foglaló garéi kistérség - folyamatosan jelzik: változatlanul a megyei kórházhoz küldenék betegeiket.
Lapunk információja szerint Pécs polgármestere valószínűleg e héten egyeztet a meghiúsult integrációs terv miatt kialakult új helyzetről a szakminiszterrel. Tasnádi Péter is úgy véli: ha másképp nem megy, önerőből kell végrehajtani az egyesítést.
2007-06-18 10:54
Forrás: Weborvos Erdei Éva

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt változóan, gyakran erősen felhős lesz az ég, elsősorban délen és keleten várható elszórtan eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag