+16° - +34°
Nincs front

Már a hálapénzen túl is fizetnek hálapénzt

A hálapénz évtizedek óta kényes kérdés a politikában, hiszen súlyos szankcionálása a teljes egészségügy átalakítását szükségessé tenné. Bár az orvosok is próbálnak fellépni ellene, a kenőpénzek hagyománya már mély gyökereket eresztett a társadalomban, bizonyos helyeken már a hálapénz melletti plusz juttatásokkal versengnek az orvosok figyelméért.

Egyetlen kormány sem tudott a rendszerváltás óta eltelt, két és fél évtizedben mit kezdeni a hálapénz kérdésével. Bár a legtöbb döntéshozó valószínűleg egyetért, hogy a feketén fizetett, szinte már elvárt plusz összegek tisztességtelen előnyhöz juttatják a tehetősebbeket az ellátási rendszerben, mégsem mernek komolyabban fellépni ellene. A hálapénz ugyanis a szigszalag, amely még valamilyen módon egyben tartja az omladozó hazai egészségügyet. Ezen összegek nélkül a már most is komoly orvoshiány katasztrofális méreteket öltött volna, a szakápolókról nem is beszélve, akik sokszor még így is az önkéntesség szellemiségében végzik napi feladataikat.

Csak konzerválja a problémát

Persze ez is csupán látszatmegoldás, a hálapénz hosszú távon csak ront az egészségügy helyzetén. Rombolja az orvos és a beteg közötti bizalmi viszonyt, valamint a szakmaiságot is, hiszen már régen nem az átlag feletti ellátás jutalmazására szolgál, hanem egy elvárt plusz összegről, melyet az egészségügyi hozzájárulásunkon felül kell megfizetnünk. Már maguk az orvosok, illetve a Magyar Rezidensszövetség is kampányolni kezdett a hálapénz elfogadása ellen, a paraszolvencia ugyanis kiszolgáltatottá teszi a szakmában dolgozókat, és még több frissen végzett szakembert terel külföldre.

A GKI Gazdaságkutató a Stabilitás Pénztárszövetség megbízásából készített felmérést a magyarok hálapénzhez való hozzáállásáról. A megkérdezettek több mint fele a hálapénz adása mellett voksol, jórészt érzelmi alapú döntése alapján, hiszen félnek attól, hogy ennek hiányában rosszabb ellátást kapnak. A felmérés eredményeiről az alábbi cikkünkben olvashatnak!

Magyarország egész éves egészségügyi kiadásának (amely az Egészségügyi Világszervezet 2014-es statisztikái alapján nagyjából kétbillió-nyolcszáz-tizenkétmilliárd forint) harmadát már így is a lakosság fizeti meg, ebben az arányban ráadásul még nem is szerepelnek a csúszópénzek. Pontos számokat persze szinte lehetetlen mondani a borítékokban gazdát cserélő összegekről, de a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint közel 8,3 milliárd forintot tehet ki. Legnagyobb arányban a kórházi orvosok részesülnek a hálapénzből, ők évente összesen 4,1 milliárd forintot tehetnek így zsebre. Utána következnek a házi- és szakorvosok (2,5 milliárd), a fogorvosok (1,1 milliárd), végül az ápolók, orvosi asszisztensek, műtősök (508 millió). Alkalmanként tízezer forintnál is nagyobb összeget kaphatnak a kórházban dolgozó orvosok, míg a házi- és szakorvosok körülbelül háromezer forintot tehetnek zsebre egy-egy betegtől.
A téma kapcsán a HáziPatika.com is elkészítette saját felmérését, amelynek eredményeit kielemezve úgy tűnik, a többség azért nem szívesen ad plusz pénzt a kezelésért. Az állami intézményt látogató válaszadók 81%-a nem fizetett paraszolvenciát a kezeléskor, tehát elmondható, hogy minden ötödik beteg az orvos zsebébe csúsztat egy borítékot. Azok körében, akik fizettek, az átlagos éves költés 34 ezer forint volt a kutatásunk szerint. A magánrendelést látogatók körében évi átlagos 51 ezer forint volt a kezelések költsége.
A hálapénz már olyan megszokottá vált, hogy a páciensek azon túli plusz juttatásokkal versengnek az orvos kegyeiért

A hálapénz már olyan megszokottá vált, hogy a páciensek azon túli plusz juttatásokkal versengnek az orvos kegyeiért

Visszaforgatják a közösségbe

Egy vidéki, néhány ezer fős településen élő, neve elhallgatását kérő egészségügyi asszisztens a HáziPatika.com kérdésére úgy nyilatkozott: a paraszolvencia mindennapos dolog a háziorvosi rendeléseken, melyet az ott élők is gond nélkül elfogadtak. Megvannak a tarifák - egy egyszerű vérvétel például 1000 forint, de egy rendelési időn túlcsúszott vizsgálat 3-5000 forint is lehet, annak hossza függvényében - amelyekről a betegek is jól tájékozódtak, így a hálapénzt már az amúgy ingyenes ellátás költségeként értelmezik. Mivel ezt az összeget mindenki megfizeti, sok esetben e feletti juttatásokkal próbálják túllicitálni egymást a páciensek. Mivel a doktor többször is hangsúlyozta, hogy nem fogyaszt alkoholt, így a borok és röviditalok helyett sokszor édességgel, háztáji gyümölcsökkel és zöldségekkel hálálkodnak. "Előfordul, hogy egy-egy beteg nem ad pénzt a rendelés után, a doktor úr pedig emiatt még nem utasított el ellátást. A legtöbben azonban úgy gondolják, hogy illetlenség nem kifizetni az orvost. Főleg az idősebb emberek szégyellik, ha nem tudnak plusz pénzt adni" - magyarázta az asszisztens.
A település külterületét övező tanyavilágban gyakran kell az orvosnak házhoz mennie, az itt élők azonban a mélyszegénység legalján tengődnek, nemhogy hálapénzre nem futja nekik, de a mindennapi betevő falatot sem mindig sikerül előteremteni. Benzinköltségét és az ellátásra fordított plusz idő díját így a többiek befizetéséből finanszírozza az orvos. "A befizetett plusz összeg egy része így a közösség szolgálatára térül vissza" - tette hozzá az asszisztens. Ezt a pácienseknek is rendszeresen lekommunikálják, akik így teljesen elfogadottnak tartják az elvileg ingyenes ellátás kifizetését.
Hálapénzt elfogadni a jelenlegi jogszabályok értelmében csak olyan esetben szabad, ha azt a páciens önként, az ellátást követően adja. Amennyiben az orvos azt bizonyíthatóan elvárja a betegétől, illetve a kezelést megelőzően elteszi, úgy bűncselekményt követ el, amely akár három év börtönbüntetést is jelenthet a számára. Erre azonban csak nagyon ritkán kerül sor még annak ellenére is, hogy például a szülésnél már szinte kötelező jellegűvé vált a százezres nagyságrendű hálapénz fizetése.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban szombaton délelőtt napos időre számíthatunk, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag